Fico: Prezidentovi necháme menovanie členov súdnej rady

NETKY.SK • 11 Máj 2014, 14:37 • 2 min
Fico: Prezidentovi necháme menovanie členov súdnej rady

BRATISLAVA - Prezident by nemal prísť o právomoc navrhovať členov Súdnej rady SR, ako to vyplýva zo súčasného návrhu novely ústavy o justícii a ochrane manželstva.

slovakia

left justify in out

"My s tým nemáme problém, Smer-SD sa kľudne vráti k modelu, na základe ktorého prezident bude mať právo menovať určitý počet členov súdnej rady," vyhlásil premiér Robert Fico v relácii RTVS O 5 minút 12. Predseda KDH Ján Figeľ v relácii povedal, že s tým môže len súhlasiť. "Ak sa nenašla formulácia, ktorá by bola lepšia, tak som za návrat k doterajšiemu stavu," uviedol Figeľ.

 

O zmenách v justícii a o zakotvení manželstva v ústave budú poslanci rokovať už na májovej schôdzi. Podľa Fica chce Smer aj KDH dosiahnuť dohodu aj v sporných otázkach, predovšetkým v otázke bezpečnostných previerok sudcov. "Záleží na tom, či nájdeme také vyjadrenie bezpečnostných previerok, na ktorom sa dohodneme. To, čo som ja videl na stole, je text, ktorý by mohol vyhovovať všetkým, ktorí majú záujem podporiť zmenu ústavy," dodal premiér. "Pracujeme na to, aby tie otvorené otázky, ktoré sa napríklad dotýkali bezpečnostných previerok, boli riešené ústavne prijateľnou formou a priechodné aj politicky. Ja som presvedčený, že sa to dá," doplnil Figeľ predsedu vlády. Fico ešte nechcel dávať definitívne vyhlásenia o tom, ako bude konečná dohoda vyzerať. "Keď ten text bude, predstavíme ho verejnosti," konštatoval. Pravdepodobnosť úspešného zavŕšenia tohto procesu je však podľa neho veľmi vysoká.

 

Predseda vlády v RTVS okrem iného vyhlásil, že dnes stojí za všetkými svojimi ministrami. "Ale ak sa v budúcnosti niečo vyskytne, to sa predsa nedá vylúčiť, tak budem konať," povedal. Fico pripomenul, že už v čase svojho prvého mandátu predsedu vlády v rokoch 2006 až 2010 odvolal 11 ministrov. Premiér zopakoval, že fámy o rekonštrukcii vlády si vymysleli novinári. Už 20. mája chce však Fico urobiť vyhodnotenie dvoch rokov vládnutia. "Chceme urobiť akýsi súpis strategických cieľov a úloh, ktoré čakajú vládu v nasledujúcich 20 mesiacoch," dodal. Fico prezradil, že v strane majú určité plány, o ktorých chce práve 20. mája hovoriť aj pred verejnosťou. Premiér pripustil aj zmeny vo výške dane z pridanej hodnoty. "Určite bude diskusia aj na tému, čo s DPH," doplnil. Vláda podľa jeho slov chce začať prijímať rozhodnutia, ktoré už budú orientované smerom k ľuďom. "Ľudia musia mať profit z toho, že sa urobil poriadok vo verejných financiách," povedal s tým, že sa nedajú stále len prijímať rozhodnutia, ktoré ľudí zaťažujú.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies