Aktualizované VIDEO Fico: Prezident sa prepožičal na opozičnú hru a koná mimo ústavného rámca

NETKY.SK • 7 Marec 2018, 11:24 • 2 min
Aktualizované VIDEO Fico: Prezident sa prepožičal na opozičnú hru a koná mimo ústavného rámca

BRATISLAVA - V Prezidentskom paláci sa v stredu začína scenár, ktorý má jednoznačne za cieľ zmeniť mocenské pomery v štáte a znegovať výsledky regulárnych parlamentných volieb.

slovakia

left justify in out

Hlava štátu Andrej Kiska sa touto iniciatívou prepožičal na opozičnú hru a jej výsledkom má byť chaos a predčasné voľby. Na stredajšej tlačovej konferencii to vyhlásil predseda vlády Robert Fico (Smer-SD). Reagoval tak na prezidentom zvolané rokovania s politickými stranami.

 

Fico odkázal Kiskovi, aby "rešpektoval výsledky parlamentných volieb a postupoval zodpovedne voči krajine a jej občanom". "Hazardné politické hry, ktoré spúšťa, nevedú k upokojeniu vnútropolitickej situácie, sú mimo ústavného rámca, a ich scenár sa nepísal na Slovensku," uviedol premiér, ktorý sa prezidenta opýtal, či "naozaj chce, aby v tejto krajine došlo k mocenskému prevratu bez rešpektovania demokratických pravidiel".

 

Premiér vytkol prezidentovi, že podľa neho pozval na rokovania iba opozičné strany a ako s prvým sa stretáva s lídrom hnutia Sme rodina Borisom Kollárom. "Považujem za symbolické, že ten, ktorý hovorí o nedôvere občanov k štátu a jeho inštitúciám, začína politické rokovanie o prinavrátení tejto dôvery so stranou, ktorú založil mafián," kritizoval Fico s tým, že to považuje za "tragický vtip".

 

Na otázku, či premiér nechce upokojiť situáciu v spoločnosti odvolaním ministra vnútra Roberta Kaliňáka (Smer-SD) a policajného prezidenta Tibora Gašpara, Fico odpovedal, že na rokovania potrebuje koaličných partnerov, s ktorými sa nemôže stretnúť z objektívnych dôvodov. Odchod Kaliňáka požaduje Most-Híd. S jeho predsedom Bélom Bugárom, ktorý je na dovolenke, sa Fico podľa jeho predpokladu bilaterálne stretne v pondelok (12.3.) doobeda, popoludní by mala zasadnúť Koaličná rada.

 

Pôvodne na pondelok avizované zasadnutie Republikovej rady strany Most-Híd sa podľa Fica uskutoční až v utorok (13.3.). "Budeme ponúkať také riešenia, aby Most-Híd mohol pokračovať po rokovaní v utorok vo vláde a som pripravený o veciach hovoriť," deklaroval Fico.

 

Odmietol, že by vyšetrovanie nemalo byť nezávislé. Vláda podľa neho robí všetko preto, aby bolo dostatočne efektívne a transparentné. Vzápätí vyjadril podporu Gašparovi. "Môžem povedať jednu vec, že prezident Policajného zboru je absolútny profesionál a má moju plnú dôveru. To môžem v tejto chvíli povedať," doplnil.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies