Fico: Prezident má byť silný líder, Kiska ho chce pre ľudí

NETKY.SK • 4 Marec 2014, 13:38 • 2 min
Fico: Prezident má byť silný líder, Kiska ho chce pre ľudí

BRATISLAVA - Viacerí prezidentskí kandidáti sa dnes stretli na diskusnom fóre Hospodárskych novín HNClub.

slovakia

left justify in out

Prezident republiky by mal byť aj pri jeho súčasných ústavných kompetenciách predovšetkým silný politický líder, tvrdil dnes premiér a prezidentský kandidát Robert Fico v prvej spoločnej diskusii viacerých kandidátov na post hlavy štátu. „Líder, ktorý je schopný spolupracovať s vládou aj s parlamentom. Vytvárať trio, ktoré je schopné na Slovensku garantovať stabilitu,“ povedal Fico v diskusnom fóre Hospodárskych novín HNClub. Súčasný premiér, ktorý kandiduje na post hlavy štátu, si myslí, že úloha prezidenta bude v krátkom čase podstatne významnejšia nie z hľadiska kompetencií, ale z hľadiska akéhosi prirodzeného líderstva v štáte.

 

Fico tvrdí, že sa veľmi obáva o vývoj politickej scény nielen na Slovensku, ale aj v celej Európe, čo všetko sa môže udiať pri nástupe rôznych neštandardných extrémnych síl. „Preto bude veľmi dôležité, aby ľudia, ktorí majú skúsenosti zo štandardnej politiky, mali možnosť ovplyvňovať dianie v našej krajine aj na úrovni EÚ,“ dodal. 

 

Občiansky kandidát Andrej Kiska upozornil, že prezident nedokáže sám zmeniť spoločnosť. On sám kandiduje pre rozhorčenie z toho, že v spoločnosti vidí, ako štandardní politici často zabúdajú na ľudí. „Zabúdajú na skutočné problémy skutočných ľudí – o problémoch rozprávajú, diskutujú, ale neriešia ich,“ dodal. Pri práci v charite podľa vlastných slov zažil zlyhávanie štátu a rozhorčenie ľudí je obrovské. „Prezident by sa mal opierať o svoju autoritu, mal by sa postaviť za ľudí,“ vyhlásil Kiska. Chcel by vrátiť dôveru ľudí v to, že prezident prišiel do paláca pre ľudí a nie pre politické strany. 

 

Ďalší občiansky kandidát Milan Kňažko nenamieta proti Ficovej myšlienke, že prezident, predseda vlády a predseda parlamentu by mali konať v zhode. Ale k zhode by mali dospieť inak. "Ja som presvedčený, že to nie je príkazmi, že to nie je tým, že sú z jednej politickej strany, ale práve v rôznorodých názoroch vznikajú tie najsprávnejšie riešenia,“ dodal Kňažko. Ako prezident by v dobrých plánoch vládu podporil, ale naopak v aktivitách, kde by cítil iný, napríklad stranícky záujem, bude polemizovať. Zákony, ktoré by neboli dobré pre ľudí, by vracal do parlamentu a upozornil na ne verejnosť. Po svojom prípadnom pôsobení v prezidentskom kresle by chcel vidieť v republike občanov, ktorí poznajú svoje práva a vedia ich brániť.

 

Kandidát Ľudovej platformy Pavol Hrušovský hovorí, že prezident by mal byť štátnikom a otvárať veľké témy, diskutovať so všetkými politickými stranami. „Na Slovensku sa prestalo v politike súťažiť a začalo sa bojovať a víťazom je ten, ktorý toho druhého za každú cenu zlikviduje,“ dodal. Do politiky sa podľa neho mixuje nenávisť, spoločnosť je rozpoltená, narastá extrémizmus. Hrušovský by nemlčal, keby videl, že v spoločnosti sa odohrávajú zlé veci, že je nízka vymožiteľnosť práva, stav justície je žalostný a podobne. 

 

Prezidentský kandidát Radoslav Procházka by chcel vrátiť rovnováhu do vzťahu občana s mocou. Upozornil, že ak dnes občan zmešká nejakú lehotu alebo niečo neurobí podľa zložitých predpisov, je často hneď sankcionovaný, ľudia sú pod veľkým tlakom. „Ľudia nemajú len povinnosti voči štátu, ale majú aj nároky. Štát má naopak povinnosť tie nároky uspokojovať,“ dodal Procházka. Na pôde ekonomickej diplomacie podľa neho treba priniesť obchodné príležitosti našim podnikom. Chcel by aj napraviť pomery v súdnej moci. 

 

Podľa kandidáta Jána Čarnogurského by mal prezident vytyčovať celkovú víziu rozvoja a pohybu SR po všetkých stránkach, nielen po ekonomickej alebo politickej, ale aj hodnotovej, kultúrnej a podobne. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona