Fico: Prestaňme sa tváriť, že musíme robiť iba to, čo nám iný prikáže

NETKY.SK • 6 December 2015, 14:48 • 2 min
Fico: Prestaňme sa tváriť, že musíme robiť iba to, čo nám iný prikáže

BRATISLAVA - V prípade podania žaloby na Radu Európskej únie za rozhodnutie o povinnom prerozdelení utečencov sa premiér Robert Fico (Smer-SD) nebojí neúspechu.

slovakia

left justify in out

Ako dnes uviedol v diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12, spolu so svojím kabinetom sa cíti "silný v argumentoch".

 

"Vždy, keď ideme do právnych súbojov, veríme, že vyhráme," uviedol Fico. "Ešte sme neprehrali žiadnu arbitráž, že by sme museli niečo platiť," dodal. Podanie žaloby považuje za logický a legitímny krok Slovenska, ktoré odmieta "technicky nezrealizovateľné" kvóty.

 

Jeho partner v diskusii predseda Mosta-Híd Béla Bugár považuje podanie žaloby za nesprávny, nekonštruktívny krok. "Zbytočne napádame to, čo by sme nemuseli," uviedol Bugár s poukázaním na to, že ak SR odmieta povinné prerozdeľovanie, Európska únia nám to nemôže nijakým spôsobom nanútiť. Zopakoval, že Slovensko by malo nasledovať skôr postoj Česka, teda "radšej hľadať spoločné východiská, a nie ešte viac rozbíjať Európsku úniu". Naznačil, že podanie žaloby by mohlo Slovensku poškodiť a krajina by mohla stratiť silných partnerov v únii, ktorých bude potrebovať. "Musíme si dávať pozor na rôzne názory o dvojrýchlostnej Európe," povedal v tejto súvislosti Bugár.

 

"Prestaňme byť pokakaní, prestaňme sa tváriť, že našou povinnosťou je zakaždým sledovať len to, čo nám niekto iný prikáže. Prestaňme sa triasť pri predstave, že sa nám vyhráža, že nám niekto zoberie eurofondy," reagoval predseda vlády.

 

Fico poukázal na to, že SR sa nestavia voči migračnej kríze chrbtom. "Odmietame, že by sme neboli solidárni," povedal. Poukázal na príspevok SR do fondov na zvládnutie migračnej krízy i personálnu pomoc pri ochrane Schengenu. "Ak nás dnes krajina, ktorá nie je schopná chrániť schengenské hranice, požiada o pomoc, pomôžeme jej v rámci našich možností. My ale nebudeme niesť zodpovednosť za to, že niekto nedokáže Schengen chrániť, že cez jeho územie prechádzajú státisíce migrantov, o ktorých nikto nič nevie," zdôraznil premiér.

 

Fico zopakoval, že aj v prípade odmietania kvót ide o obranu krajiny a zaistenie bezpečnosti obyvateľov. "Neviem si predstaviť, že niekto nám sem dovezie 50.000 ľudí, zväčša moslimov, o ktorých nič nevieme, ktorí sú často napojení na rôzne teroristické skupiny," povedal premiér.

 

Podľa Bugára sú slová o príchode 50.000 migrantov na Slovensko a ich automatické spájanie s bezpečnostným rizikom zbytočným strašením. "Máme predsa veľmi prísny fungujúci azylový systém," pripomenul. "Migranti, ktorí oficiálne prekročia hranice Slovenska, sa dostanú do azylového systému, týchto sa báť nemusíme," uviedol Bugár.

 

Fico reagoval, že Bugárove slová sú teoretizovanie. "My nasadzujeme všetky zložky na ochranu hraníc a monitorovanie ľudí, ktorých je potrebné monitorovať. No aj tak nemôžeme vylúčiť, že nám neprekĺzne jeden, dvaja alebo traja ľudia. Jednoducho nesmieme podceniť bezpečnosť," povedal. Ako dodal, je až neuveriteľné, koľko hrozieb obsahujú spravodajské informácie, s ktorými je oboznámený. "Aj preto hovoríme o riziku. Nie preto, že chceme strašiť, ale preto, že to nechceme podceniť," vyhlásil Fico.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies