Fico: Presadzovanie manželstva v ústave nie je žiadna hra

NETKY.SK • 25 Marec 2014, 12:19 • 2 min
Fico: Presadzovanie manželstva v ústave nie je žiadna hra

BRATISLAVA – Smer-SD podľa predsedu strany Roberta Fica necúvne a bude hlasovať za ústavné zakotvenie manželstva aj v druhom a treťom čítaní v parlamente. Ako povedal Fico dnes pre agentúru SITA po stretnutí so zástupcami Aliancie za rodinu, presadzovanie manželstva v ústave nie je zo strany Smeru-SD žiadna hra.

slovakia

left justify in out

„Chceme dotiahnuť tento zákon dokonca a v druhom a treťom čítaní ho podporiť. Definícia manželstva je jasne pomenovaná v zákone o rodine, ale je to tak vážna hodnota, že by mala mať aj vážnejší charakter v slovenskej legislatíve, preto by malo byť manželstvo zakotvené v ústave. Preto je vhodné za to zahlasovať,“ povedal Fico. Zástupcovia aliancie sa zaujímali na stretnutí práve o to, či Smeru-SD nejde len o hru a či má záujem manželstvo v ústave schváliť.

 

Zástupcovia aliancie sa pýtali Fica aj na postoj k nimi pripravovanej petičnej akcii na vypísanie referenda, ktorého predmetom by boli viaceré otázky, ktoré sa týkajú manželstva a rodiny. „Každá petičná akcia, ktorá spĺňa zákon a obsahuje otázky, ktoré sú v súlade s ústavou, musí vyústiť do referenda. Žiadny prezident takú akciu nemôže ignorovať,“ povedal. Podľa Fica by preto organizátori petičnej akcie mali otázky konzultovať s ústavnými právnikmi. Zároveň ich upozornil na slovenskú realitu pri referendách a s nimi spojenú nízku účasť hlasujúcich. „Bolo by dobré, ak by sa také referendum konalo v jednom termíne s nejakými voľbami,“ dodal Fico. 

 

Alianciu za rodinu podľa jej hovorcu Antona Chromíka Fico dnes ubezpečil, že Smer-SD spoločne s KDH presadzujú v NR SR novelu Ústavy SR, ktorá má definovať manželstvo ako jedinečný zväzok muža a ženy. Zároveň podľa Chromíka Fico povedal, že „v prípade zvolenia za prezidenta by som Vami iniciované referendum, ak bude spĺňať všetky zákonné náležitosti a otázky položené v ňom budú v súlade s Ústavou SR, vyhlásil“. Rokovania o obsahu otázok budú podľa Chromíka ďalej pokračovať. 

 

Podľa Chromíka Fico zároveň uviedol, že v záujme šetrenia finančných prostriedkov by podporil myšlienku spojiť toto referendum s niektorým druhom volieb. „Aliancia za rodinu prijala pozitívne informáciu, že Robert Fico by spojil referendum s voľbami,“ dodal Chromík. 

 

Aliancia za rodinu 6. marca oznámila, že vyhlasuje občiansku petíciu za referendum o ochrane rodiny. Predmetom referenda budú ochrana manželstva ako zväzku jedného muža a jednej ženy a zároveň aj uprednostnenie najlepšieho záujmu dieťaťa pri osvojení, a to vyrastať v rodine s otcom a mamou. Predmetom referenda má byť aj ochrana výnimočnosti manželstva pred tým, aby boli iné formy spolužitia postavené na rovnakú úroveň ako manželstvo a ochrana detí pred nevhodnou výchovou v školách.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies