Fico: Premiéri deviatich krajín poslali pre Nord Stream 2 Únii list

NETKY.SK • 17 Marec 2016, 18:44 • 2 min
Fico: Premiéri deviatich krajín poslali pre Nord Stream 2 Únii list

BRUSEL – Premiéri Visegrádskej štvorky, pobaltských krajín, Rumunska a Chorvátska poslali najvyšším predstaviteľom Európskej únie list pre projekt Nord Stream 2.

slovakia

left justify in out

Ako informoval dnes slovenský premiér Robert Fico pred zasadnutím Európskej rady v Bruseli, premiéri v liste žiadajú, aby pri akýchkoľvek energetických projektoch boli rešpektované princípy energetickej únie a súčasne legislatíva EÚ.


„Stále si o projekte plynovodu Nord Stream 2 myslíme, že je v rozpore s princípmi energetickej únie a súčasne je v rozpore s doterajšou politikou, ktorú vedieme voči Ukrajine,“ dodal Fico s tým, že k tejto téme plánuje počas zasadnutia lídrov dvadsaťosmičky aj vystúpiť.


O energetickej únii sa lídri rozprávali aj na decembrovom summite. Vtedy o tejto téme chceli rokovať najmä krajiny V4. „Je tu v podstate návrh obísť Ukrajinu a ruský plyn dodávať severom na jeden jediný bod v Nemecku, čo by vlastne znamenalo, že by boli významne poškodené niektoré krajiny strednej a východnej Európy, ako aj samotná Ukrajina,“ povedal v decembri Fico s tým, že významne by sa posilnilo postavenie Nemecka a Ruska, pokiaľ ide o zdroje plynu do Európy. Ukrajina by prišla o dve miliardy eur za tranzitné poplatky, Slovensko približne o 700 miliónov. Slovensko tento projekt dlhodobo považuje za ekonomicky nepotrebný a politicky škodlivý.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona