Fico prehral súd, musí sa Radičovej ospravedlniť

NETKY.SK • 9 Máj 2013, 14:55 • 2 min
Fico prehral súd, musí sa Radičovej ospravedlniť

PEZINOK – Premiér Robert Fico sa má ospravedlniť expremiérke Ivete Radičovej v tlačových agentúrach na vlastné náklady za výroky, ktorými ju spojil s korupciou v kauze Osrblie.

slovakia

left justify in out

Išlo o vyjadrenia z roku 2011. "So všetkými právnymi následkami chcem povedať tri závery. Premiérka je neschopná, je klamárka a je podozrivá z korupcie. V kancelárii predsedníčky vlády je systém vyberania desiatkov. Neverím, že by o tom premiérka nevedela." Podľa sudkyne bola v tejto časti žaloba oprávnená. „Toto podľa môjho názoru zasiahlo do jej cti,“ povedala sudkyňa s tým, že na Radičovú to platí, i keď v tom čase bola verejne činnou osobou.

Za výroky, ktoré súviseli s voľbou generálneho prokurátora a Radičovou sa premiér ospravedlniť nemusí. V tomto prípade totiž podľa sudkyne Okresného súdu Pezinok išlo o hodnotiace výroky Fica. Radičová ho žalovala za vyjadrenia o jej údajnej zodpovednosti v procese voľby Jozefa Čentéša. "Doktor Čentéš na základe požiadavky Ivety Radičovej si vymyslel túto výhovorku a Iveta Radičová priamo zodpovedá  za zmarenie tajnej voľby." Fico priamo spájal kandidatúru Čentéša s Radičovou. "Neexistujú žiadne pochybnosti, že pán Čentéš bol osobný kandidát Ivety Radičovej, ona si ho vybrala a za ním aj stála," povedal Fico v napadnutom výroku. 

Sudkyňa teda dnes čiastočne vyhovela žalobe expremiérky, čiastočne ju zamietla. Rozsudok vyhlásila v neprítomnosti hlavných aktérov, proti verdiktu sa môžu odvolať v zákonnej 15-dňovej lehote. Radičovú z pojednávania ospravedlnil jej právny zástupca. Fico na súd ani dnes neprišiel, pričom teraz mu predvolanie poslali na jeho pracovisko. „Svoju neúčasť neospravedlnil,“ povedal sudkyňa. Zhruba 15 minút po začiatku naplánovaného súdneho konania v Pezinku mal premiér podľa programu, ktorý poskytol úrad vlády, príhovor na Národnom konvente o EÚ v Bratislave. 

Súd sa začal koncom roka 2011, keď bola Radičová premiérkou a predseda Smeru podpredsedom parlamentu. Denník Sme nedávno upozornil, že Fico ani raz na pojednávanie neprišiel. Súd museli už šesťkrát odročiť. Naposledy v spise chýbalo potvrdenie, že premiér prevzal oznámenie, že sa pojednávanie uskutoční. Zo šiestich doterajších pojednávaní tak zatiaľ urobil iba dvakrát. 

Sudkyňa mu cez policajtov skúšala doručiť predvolanie na adresu bratislavského bytu, ktorý už ale predal. Oznámenie potom policajti poslali na úrad vlády, ale mali to urobiť osobne, aby sa dalo potvrdiť, či ho Fico prevzal. Policajti podľa Sme v registri obyvateľov zistili, že informácie o Ficovi sú blokované pre jeho ochranu. Obrátili sa preto na ochranku a tí povedali, aby to poslali na úrad vlády. Sudkyňa požiadala o doručenie aj ochranku. Odpovedali jej, že ich úlohou je chrániť a nie doručovať písomnosti zo súdu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies