Fico predstavil 4. sociálny balíček, vynaloží naň 250- miliónov eur

NETKY.SK • 27 Október 2017, 07:39 • 2 min
Fico predstavil 4. sociálny balíček, vynaloží naň 250- miliónov eur

BRATISLAVA – Slovenský premiér Robert Fico v sobotu na svojom brífingu oznámil, že Slováci sa môžu tešiť na sľubovaný v poradí štvrtý sociálny balíček z dielne Smeru.

slovakia

left justify in out

Na výjazde vládnej strany taktiež prisľúbil, že pripravuje aj ďalšie zmeny, ako je napríklad stanovenie maximálneho veku odchodu do dôchodku. Fico verejnosti pripomenul klesajúcu mieru nezamestnanosti, ktorá je najnižšia za posledných 10 rokov a o úspešnom znižovaní deficitu a dlhu štátu.

 

Vo svojom vyhlásení taktiež uviedol, že to čo si naplánovala ešte bývalá vláda Mikuláša Dzurindu, plní tá súčasná. „My sme už zvýšili minimálnu mzdu o 90 % a už v roku 2019 by mala prekročiť hranicu 500 €, takže v budúcnosti ju naozaj zdvojnásobíme,“ skonštatoval Fico.

 

Ficov cieľ je jasný, dosiahnuť vyrovnaný rozpočet, no nie za akýchkoľvek okolností. „Nie je to pre nás posvätná krava. Nebudeme stále počúvať šetrite, šetrite. Kedy, preboha, máme ľuďom niečo dať, ak nie teraz?“ pýtal sa premiér na sobotňajšom brífingu.

 

Na realizáciu nového balíčka vyčlení 250-miliónov eur. Plánuje zaviesť príplatky za prácu v noci či cez víkend, podporu na presťahovanie za prácou a najmä bojovať s úplatkárstvom. „Určite tu korupciu máme. Tu sa však považuje za korupciu všetko,“ dodal Fico s tým, že ak niekto pochybí, musí odísť.

 

V prejave sa premiér venoval aj blížiacim sa župným voľbám, vyzval ľudí, aby nezaváhali a 4. novembra prišli k volebným urnám. „Chcem, aby sme sa narodili do červeného rána, a nie do hnedého či zeleného,“ zakončil Fico. 

 

Strana Smer chce konečne zastaviť predlžovanie veku odchodu do dôchodku a určiť vekový strop. O konkrétnom čísle zatiaľ neinformoval, chce sa dohodnúť aj s opozíciou. Rovnako chce, aby sa výška dôchodku zvyšovala rýchlejšie a plánuje zakotviť trojpilierový dôchodkový systém. Platy učiteľov sa budú zvyšovať až v roku 2019. Premiér prisľúbil pridať učiteľom až 20%, ale priebežne. Najbližšie si učitelia prilepšia v roku 2019.

 

Smer taktiež vytýčil, že v roku 2019 chce minimálnu mzdu dostať na úroveň 500 eur. Bude tak tvoriť 60% z priemerného platu v krajine.


Na presťahovanie za prácou sľubujú až 4 000 eur. Minister práce Ján Richter hovorí, že na Slovensku pracuje až 46 000 cudzincov a toto číslo sa bude zvyšovať. Do konca roka totiž očakáva nezamestnanosť pod 6 % a nájsť pracovníkov tak bude ešte ťažšie. Zavádzajú tak príspevky na bývanie 400 eur, dochádzanie za prácou 200 eur a na presťahovanie za prácou do výšky 4 000 eur.

 

Ďalej chcú podporiť opatrovateľky. Keď zostane rodinný príslušník doma so svojím chorým príbuzným, tak dostane viac peňazí. Fico tvrdí, že to bude na úrovni minimálnej mzdy. Náklady na kamenný dom sociálnych služieb sú vraj trojnásobne vyššie ako podpora opatrovania.

 

A v neposlednom rade znížiť byrokraciu na úradoch. Na budúci týždeň chce Pellegrini rozbehnúť opatrenia na zníženie byrokracie v štátnych úradoch. Predstavia zákon, ktorý by mal zakázať úradom žiadať dokumenty ako sú výpisy z obchodného registra, registra trestov či výpis zo Živnostenského úradu.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies