Fico predložil návrh jedného platu pre výkon viacerých funkcií

NETKY.SK • 24 September 2014, 08:55 • 2 min
Fico predložil návrh jedného platu pre výkon viacerých funkcií

BRATISLAVA - Predseda vlády Robert Fico predložil do medzirezortného pripomienkového konania návrh, podľa ktorého poslanci NR SR, ktorí vykonávajú aj inú verejnú volenú funkciu, by dostávali v plnej výške len plat poslanca NR SR a za výkon každej ďalšej funkcie plat najviac v sume minimálnej mzdy.

slovakia

left justify in out

Fico navrhuje upraviť novelou zákon o platových pomeroch niektorých ústavných činiteľov Slovenskej republiky. Podľa neho vypracovanie tejto právnej úpravy do podoby návrhu zákona a jej ústavné prerokovanie vzišlo z požiadaviek verejnosti ako aj z podnetu poslancov Národnej rady Slovenskej republiky, ktorí sú členmi poslaneckého klubu strany Smer-SD.

 

Súčasná právna úprava umožňuje súčasne vykonávať viaceré verejné funkcie, za výkon ktorých sa poskytuje pravidelný príjem, najmä mzda alebo plat, z verejných prostriedkov. Tento právny stav je podľa Fica dlhodobo predmetom nespokojnosti a kritiky verejnosti. Preto predseda vlády využil svoje ústavné a zákonné oprávnenie a predkladá návrh zákona. Cieľom predkladaného návrhu zákona je, aby poslanec NR SR, ktorý vykonáva funkciu poslanca NR SR a inú funkciu vo verejnej správe, napríklad funkciu starostu, primátora, predsedu samosprávneho kraja alebo ich zástupcov, poslanca zastupiteľstva Vyššieho územného celku, hlavného kontrolóra, štatutára alebo člena štatutárneho orgánu verejnoprávnej inštitúcie alebo právnickej osoby zriadenej subjektom verejnej správy, dostával v plnej výške len plat poslanca NR SR. Za výkon každej ďalšej inej funkcie by dostávali plat najviac v sume minimálnej mzdy. Navrhovaná právna úprava sa má vzťahovať aj na poslancov vyšších územných celkov, ak poberajú odmenu od vyšších územných celkov za výkon funkcie poslanca zastupiteľstva VÚC. Taktiež Fico navrhuje, aby tí poslanci zastupiteľstiev VÚC, ktorí sú zároveň starostami alebo primátormi, poberali v plnej výške len plat starostu alebo primátora a odmenu za výkon funkcie poslanca zastupiteľstva VÚC najviac do sumy minimálnej mzdy. Návrh sa nemá vzťahovať na poslancov obecných zastupiteľstiev, mestských zastupiteľstiev, vrátane poslancov zastupiteľstiev mestských častí hlavného mesta Slovenskej republiky Bratislavy ako aj mesta Košice, ktorí nepoberajú za výkon tejto funkcie mzdu alebo plat. 

 

Rozdiel medzi mzdou či platom, na ktorý by verejnému funkcionárovi vznikol nárok, ak by nebol zároveň aj poslancom NR SR, a minimálnou mzdou za výkon inej funkcie vo verejnej správe zostane súčasťou rozpočtu toho ktorého subjektu verejnej správy. Uvedené príjmové obmedzenie sa nebude vzťahovať na tých poslancov NR SR, ktorí majú príjmy z verejných prostriedkov, avšak nárok na ne im nevzniká v súvislosti s výkonom funkcie, ale v súvislosti s výkonom zamestnania, prípadne povolania. Ide napríklad o vedeckých, pedagogických alebo umeleckých zamestnancov ako aj osoby, ktoré vykonávajú niektoré zo slobodných povolaní, prípadne povolaní, z výkonu ktorých vzniká povinnosť byť členom stavovskej organizácie – komory. 

 

KDH predložilo do parlamentu zákon o jednom plate v minulom roku. Vládny Smer-SD ho však neschválil. Kresťanskí demokrati predložili novelu zákona o platových pomeroch niektorých ústavných činiteľov do parlamentu opätovne začiatkom augusta. Smer-SD ho však vyradil zo septembrovej schôdze. Podľa návrhu KDH by poslancovi Národnej rady SR nepatril plat, ak by bol zároveň v pracovnom alebo obdobnom pracovnom vzťahu. Rovnako by mu nepatrila ani odmena, ak by bol zároveň členom orgánu územnej samosprávy, teda starostom, primátorom alebo predsedom VÚC. 

 

Zaviesť princíp jedného platu pri výkone viacerých verejných funkcií navrhli v lete v novele ústavného zákona o ochrane verejného záujmu pri výkone funkcií verejných funkcionárov poslanci za OĽaNO. Návrh stojí na dvoch pilieroch. Prvým je zdôraznenie zodpovednosti verejného funkcionára za náležitý výkon verejnej funkcie a tým druhým je zabrániť neprimeranému užívaniu príjmov plynúcich z výkonu viacerých verejných funkcií. "Vykonávanie každej verejnej funkcie je nielen odborne a časovo náročné, ale väčšinou aj nadpriemerne platovo ohodnotené v porovnaní s priemerným platom občanov SR. Navrhuje sa preto, aby verejný funkcionár, ktorý zastáva viacero verejných funkcií, poberal za ich vykonávanie len jeden príjem, zostáva na verejnom funkcionárovi, aby si vybral, z výkonu ktorej verejnej funkcie bude poberať príjem," vysvetľovali poslanci OĽaNO. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies