Fico: Pred socialistami v EP som neustúpil v názoroch na žalobu a migrantov

NETKY.SK • 5 Október 2015, 18:35 • 2 min
Fico: Pred socialistami v EP som neustúpil v názoroch na žalobu a migrantov

ŠTRASBURG - Slovenská vláda v tejto chvíli nevidí žiadny posun, ktorý by ju oprávňoval konať inak ako v podobe žaloby na Súdnom dvore EÚ.

slovakia

left justify in out

Slovenský premiér a predseda Smer-SD Robert Fico to povedal v Štrasburgu po dnešnom vystúpení pred poslancami Európskeho parlamentu (EP) zo skupiny socialistov a demokratov (S&D) a pred predsedom Strany európskych socialistov (SES) Sergejom Staniševom.

 

Šéf Smeru-SD priznal, že pred poslancami za S&D čelil aj otázkam o žalobe, ktorú SR podáva na Súdnom dvore EÚ v súvislosti s rozhodnutím o kvótach na prerozdeľovanie utečencov.

 

"Ja som povedal, že je to právo členských krajín a bolo by zvláštne kritizovať krajinu za to, že využije tento právny nástroj. Oznámil som, že máme na to osem týždňov, že žalobu podávame na súde a na tomto postoji nemôžem v tomto okamihu nič meniť, lebo nevidíme žiaden posun, ktorý by nás oprávňoval rozmýšľať inak," uviedol Fico. Spresnil, že z toho, čo hovorí doma na Slovensku, dnes na pôde EP neustúpil "ani o pol centimetra".

 

Fico v tejto súvislosti dodal, že je právom každého štátu EÚ obrátiť sa na súd v Luxemburgu a robia či robili to aj iné štáty v rôznych prípadoch. Spresnil, že o členstve Smeru-SD v SES nerozhodujú poslanci EP, ale je záležitosťou samotnej strany, pričom podľa jeho slov predseda SES vo svojom príhovore naznačil, že si váži diskusiu, ktorú slovenský premiér inicioval z vlastnej vôle.

 

V Štrasburgu Fico vysvetľoval aj postoj slovenskej vlády k migračnej kríze, na ktorú sa podľa neho nesmieme pozerať ideologicky, lebo hrozí, že štandardné politické strany sa ocitnú v opozícii a budú pozerať, čo robia s migrantmi "blázni a poloblázni" z extrémnych politických strán.

 

Šéf Smeru-SD socialistickým europoslancom pripomenul, že pokiaľ ide o krízu migrantov, SR je pripravená ponúknuť mnoho riešení, ako je vytváranie bezpečných zón v Sýrii, finančná spoluúčasť (21 miliónov eur) na operácie agentúry Frontex pre ochranu schengenskej hranice a hlavne rozlišovanie ekonomických migrantov od tých, ktorým treba pomôcť.

 

"Je zodpovednosť politikov bez ohľadu na to, či sú naľavo alebo napravo, ponúkať racionálne riešenia, ktoré sa opierajú o hodnoty a solidaritu... ale musia to byť veci, ktoré v živote fungujú," uviedol Fico na adresu debát o migračnej kríze.

 

Zároveň dodal, že je sklamaný tým, že dnešná diskusia na pôde EP sa týkala aj výrokov, ktoré on nikdy nepovedal.

 

"Obviňovali ma z výroku, že Slovensko je pre Slovákov, a nie pre menšiny. Keby som niečo také povedal, tak ma maďarská národnostná menšina na Slovensku zožerie," opísal situáciu Fico.

 

Upozornil, že sám požiadal frakciu S&D o možnosť vystúpiť pred jej členmi a vysvetliť postoje slovenskej vlády k citlivej migračnej otázke, lebo to považuje za správnejšie ako vymieňať si informácie cez médiá či prostredníctvom listov.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona