Fico: Pre získanie agentúry EMA budeme musieť výrazne zabojovať

NETKY.SK • 29 Apríl 2017, 18:06 • 2 min
Fico: Pre získanie agentúry EMA budeme musieť výrazne zabojovať

BRUSEL - Snaha získať jednu z dvoch agentúr Európskej únie z Londýna, ktoré sa po brexite musia presťahovať z územia Británie, bude predmetom "ťažkých bojov" medzi členskými štátmi EÚ.

slovakia

left justify in out

Uviedol predseda vlády SR Robert Fico po skončení mimoriadneho summitu 27 lídrov venovaného odchodu Spojeného kráľovstva z Únie.

 

Fico pripomenul, že v rámci dnešných rokovaní o politických usmerneniach pre rokovania o brexite sa spomenula aj téma dvoch európskych agentúr - Európskej agentúry pre lieky (EMA) a Európskej bankovej agentúry (EBA), ktoré majú sídlo v Londýne. Spresnil, že procedúru ich presídlenia premiéri a prezidenti schvália na júnovom summite EÚ a neskôr v septembri prijmú konečné rozhodnutie o nových sídlach.

 

Po vystúpení Británie z EÚ sa obe agentúry v súvislosti s platnou európskou legislatívou budú musieť presťahovať na územie EÚ. V piatok sa do tohto procesu zapojilo aj Slovensko, keď podniklo nevyhnutný krok a oficiálne požiadalo o presun agentúry EMA do Bratislavy.

 

"Konkurencia ja taká veľká, že budeme musieť výrazne zabojovať. Slovensko je v tomto momente jedinou krajinou z Vyšehradskej štvorky, ktorá nemá žiadnu európsku agentúru ani inštitúciu, čo je pre nás silný argument, ktorý budeme chcieť v týchto rokovaniach využiť," uviedol Fico.

 

Podľa jeho slov na dnešnom stretnutí premiérov Vyšehradskej štvorky sa pokúsil zalobovať za Slovensko, ako však dodal, záujem o obe agentúry majú aj naši regionálni partneri z Českej republiky, Maďarska a Poľska. Český premiér Bohuslav Sobotka však v Bruseli potvrdil iba záujem Prahy o EBA a pripustil vzájomnú podporu v tejto otázke so Slovenskom.

 

Na otázku TASR, či Slovensko hľadá aj ďalších spojencov, premiér uviedol, že momentálne nám to "netrhá žily" a zabojujeme za náš záujem až v septembri, keď to bude najaktuálnejšie.

 

Upozornil, že je potrebné čo najskôr sa dohodnúť na nových sídlach agentúr, aby mestá, ktoré ich získajú, mali dostatok času na prípravu technického a legislatívneho zázemia pre zamestnancov týchto agentúr.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Štefunková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies