Fico: Práva a povinnosti medzi EÚ a Britániou musia byť v rovnováhe

NETKY.SK • 18 Január 2017, 17:08 • 2 min
Fico: Práva a povinnosti medzi EÚ a Britániou musia byť v rovnováhe

BRATISLAVA – Premiér Robert Fico berie utorkový prejav britskej premiérky Theresy May na vedomie, nepovažuje však za správne, aby teraz nastali preteky v komentovaní postojov britskej premiérky. Ako ďalej vo svojej dnešnej reakcii na prejav britskej predsedníčky vlády povedal, Slovensko bude brať v rokovaniach zreteľ na postavenie Slovákov žijúcich vo Veľkej Británii.

slovakia

left justify in out

„My rozhodnutia o preferenciách britskej vlády berieme na vedomie a v nasledujúcich fázach k nim prijmeme príslušné stanoviská. Rovnako ako britská vláda budeme brať primárny zreteľ na záujmy našich občanov, našej krajiny a našej Únie. Ak hovorí Veľká Británia o svojich občanoch, svojej krajine, my budeme hovoriť o našich občanoch, našej krajine, o projekte, na ktorom nám tak záleží, o projekte Európskej únie,“ povedal Fico, pričom za ústredný princíp rokovaní o budúcich vzťahoch bude považovať, aby práva a povinnosti v novom vzťahu medzi EÚ a Veľkou Britániou boli v rovnováhe.


Premiér je presvedčený, že pre Veľkú Britániu nebude budúca zmluva o voľnom obchode výhodnejšia než členstvo v EÚ. „Rovnako zopakujem vetu, že rokovania o brexite budú veľmi tvrdé a budú veľmi bolestivé. Bolo by veľmi nespravodlivé, keby dvadsaťsedmička vyšla z týchto rokovaní oslabená a Veľká Británia posilnená. Bol by to najhorší príklad pre každú inú krajinu v rámci EÚ, kde môžu cítiť tlaky verejnosti na prípadné vystúpenie,“ povedal šéf slovenskej exekutívy.


Fico víta, že britská premiérka prejavom vyjasnila pozície vlády. Podľa neho prejav priniesol už dlho potrebný signál o smerovaní uvažovania britskej vlády a verí, že to prináša aj upokojenie trhov a reálnu nádej, že sa dlhá neistota okolo brexitu začne čoskoro vyjasňovať. Podľa premiéra bude dôležité, aby si dvadsaťsedmička spolu sadla a dohodla si spoločnú pozíciu. Lídri členských krajín okrem Veľkej Británie sa spolu stretnú na neformálnom summite na Malte, ktorý bude začiatkom februára.


Britská premiérka Theresa May v utorok vyhlásila, že jej krajina plánuje jasný odchod z Európskej únie a nezvolí si niečo, čo by znamenalo, že bude "napoly dnu, napoly vonku". V prejave premiérka povedala, že Británia si nebude "zachovávať kúsky členstva", ani sa nebude snažiť o asociované alebo čiastočné členstvo v bloku.


Predsedníčka britskej vlády vyhlásila, že Británia odíde z jednotného trhu EÚ, ale bude "sa snažiť o čo najväčší možný prístup naň". May konštatovala, že jej plány nedovolia Británii zostať na jednotnom trhu, pretože by to znamenalo, že "z EÚ vôbec neodíde". Vyjadrila vôľu, aby Británia bola s inými štátmi EÚ v colnej únii a aby sa odstránilo toľko obchodných bariér, koľko je možné. Británia podľa nej chce komplexnú dohodu o voľnom obchode bez príspevkov do rozpočtu EÚ. Krajina podľa May chce obchodovať a podnikať v celom svete a začala oslovovať iné štáty.


May uviedla, že Londýn získa kontrolu nad počtom ľudí prichádzajúcich do krajiny z EÚ, ale chce čo najskôr garantovať práva občanov únie. Dodala, že Británia vybuduje "nové a rovné partnerstvo" s Európou. Pri predstavení svojej vízie pre Britániu premiérka konštatovala, že chce, aby jej krajina po odchode bola "silnejšia, poctivejšia, zjednotenejšia a viac pozerajúca sa do sveta ako predtým". Zároveň podľa nej aj britský parlament bude hlasovať o konečnej dohode o brexite.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies