Fico povedie delegáciu na summite V4 v Budapešti, príde Barroso

NETKY.SK • 11 Jún 2014, 12:06 • 2 min
Fico povedie delegáciu na summite V4 v Budapešti, príde Barroso

BRATISLAVA - Premiér Robert Fico povedie slovenskú delegáciu na júnovom stretnutí predsedov vlád Visegrádskej štvorky v maďarskom hlavnom meste Budapešti. Zloženie delegácie dnes schválila vláda.

slovakia

left justify in out

Náš južný sused je od 1. júla 2013 do 30. júna 2014 predsedníckou krajinou V4. Podľa pravidiel visegrádskej spolupráce predsednícka krajina na záver svojho predsedníctva organizuje na svojom území stretnutie šéfov kabinetov. Plánovaný summit sa uskutoční na pozvanie predsedu vlády Maďarska Viktora Orbána 24. júna 2014. Plánujú využiť aj na rokovanie predsedov vlád krajín V4 s predsedom Európskej komisie Josém Manuelom Barrosom.

 

Na júnovom stretnutí predsedovia vlád krajín V4 zhodnotia plnenie ročného programu predsedníctva Maďarska. Ďalším bodom programu bude informácia o programe a prioritách slovenského predsedníctva vo V4, ktoré preberáme 1. júla 2014 a potrvá do 30. júna 2015. Predsedovia vlád krajín V4 by mali formálne schváliť Program predsedníctva SR vo Visegrádskej skupine. Predsedovia vlád V4 budú hovoriť aj o aktuálnych európskych otázkach a iných zahraničnopolitických témach. Počas osobitného rokovania s predsedom EK chcú prerokovať kohéznu politiku a priority programového obdobia 2014 až 2020. 

 

Mottom slovenského predsedníctva V4 bude dynamický Visegrád pre Európu a svet. Naším cieľom bude koordinovať hlavné zahraničnopolitické, ekonomické a sektorové priority V4. Ústrednou témou zostáva zvyšovanie dynamiky a konkurencieschopnosti regiónu. Počas nášho šéfovania sa zameriame na energetickú bezpečnosť, dopravnú infraštruktúru, obrannú spoluprácu, spoločnú zahraničnú a bezpečnostnú politiku EÚ. Pozornosť sa bude venovať aj konsolidácii verejných financií, stimulácii ekonomického rastu a predchádzaniu daňovým únikom a daňovým podvodom v krajinách V4. „V oblasti európskych odvetvových politík chceme klásť dôraz predovšetkým na digitálnu agendu/kybernetickú bezpečnosť a priemyselnú politiku, ktoré v súčasnosti prechádzajú dynamickým rozvojom a ktoré majú potenciál na podporu hospodárskeho rastu,“ píše sa v programe predsedníctva. 

 

V oblasti energetiky sa chceme zamerať na dokončenie vnútorného trhu s plynom v štátoch V4, ako príspevku k budovaniu jednotného európskeho trhu s energiami. Prioritou je realizácia už začatých projektov budovania severojužného prepojenia plynovodov, harmonizácia našich trhov, ako aj pokračovanie v prepájaní trhov v oblasti elektrickej energie. Významnou problematikou zostáva klimaticko-energetická politika EÚ. 

 

Slovenské predsedníctvo chce venovať adekvátnu pozornosť budovaniu chýbajúceho dopravného prepojenia a integrovaného dopravného systému v krajinách regiónu, ktoré sú predpokladom pre posilnenie obchodu a investícií v strednej Európe. 

 

V oblasti obrannej spolupráce sa Slovenská republika bude koncentrovať na záverečnú fázu prípravy bojovej skupiny V4, ktorá má byť v pohotovostnom režime v prvej polovici roka 2016. Slovenské predsedníctvo chce pokračovať v riešení otázok zamestnanosti, sociálnych vecí, školstva, kultúry, zdravotníctva, pôdohospodárstva a životného prostredia. Jedným z cieľov nášho predsedníctva bude pokračovanie v úspešnom formáte spolupráce V4. „Je v záujme krajín V4, aby koordinovali svoje vonkajšie aktivity, keďže z pohľadu globálnych partnerov je V4 vnímaná ako jeden celok,“ uvádza sa v programe. Slovenské predsedníctvo sa zameria aj na posilňovanie občianskej dimenzie visegrádskej spolupráce. Dôraz budeme klásť na zintenzívnenie komunikácie smerom k verejnosti a propagáciu visegrádskej značky smerom dovnútra, ako aj mimo rámec krajín V4.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies