Fico: Použitie vojenskej sily či invázie nemá v modernom svete miesto

NETKY.SK • 3 Marec 2014, 06:51 • 2 min
Fico: Použitie vojenskej sily či invázie nemá v modernom svete miesto

POPRAD - Slovensko má podľa premiéra Roberta Fica (Smer-SD) svoje vlastné skúsenosti s inváziou spojeneckých vojsk v roku 1968, a preto možno lepšie ako ktokoľvek iný vnímajú občania pocity ľudí na Ukrajine.

slovakia

left justify in out

„Nechceme však robiť na Slovensku gestá pre gestá, ani rinčať nejakými plechmi. Vláda SR bude koordinovať svoje postoje k situácii na Ukrajine s našimi partnermi v Európskej únii a Severoatlantickej aliancii,“ zdôraznil dnes predseda vlády na tlačovej konferencii v Poprade.
      

Zatiaľ to podľa neho vyzerá len na razantné vyhlásenie NATO vo vzťahu k Ruskej federácii. V pondelok (3.3.) pokračuje rokovanie NATO na úrovni ministrov zahraničných vecí, rovnako sa stretnú aj ministri zahraničných vecí na úrovni Európskej únie. „Toto sú pre nás dôležité okamihy. Bezpečnostná rada je v tejto súvislosti v plnej pohotovosti a je pripravená sa kedykoľvek stretnúť,“ doplnil Fico s tým, že Slovensko je presvedčené, že kríza by sa mala riešiť diplomaticko-politickou cestou, a je pripravené prispieť k vytvoreniu medzinárodnej misie pozorovateľov vyslaných na Krym. Tá by mohla byť nápomocná, aby predstavitelia štátov na vlastné oči videli, aká je tam reálna situácia.
      

„Nelegálne pohyby armád, nelegálne presuny, toto nikomu neprospieva. Myslím si, že je veľmi dôležité vrátiť sa za stôl a rokovať, hovoriť o tom, či boli dodržané zmluvy uzatvorené v nedávnom období,“ upozornil premiér s tým, že akékoľvek použitie vojenskej sily či invázie nemá v modernom svete svoje miesto. Fico si myslí, že Európska únia (EÚ) si bude musieť urobiť inventúru toho, čo sa stalo pri podpisovaní, resp. nepodpisovaní asociačnej dohody, a či urobila všetko pre to, aby sa Ukrajina stala súčasťou európskeho priestoru. „EÚ ako taká je veľmi významný partner Ruskej federácie, pokiaľ ide o energetiku a určite z tohto pohľadu EÚ môže byť aj vážny partner pri riešení tohto problému a mala by byť sprostredkovateľom tohto konfliktu medzi Ruskom a Ukrajinou,“ dodal premiér.
      

Podľa neho sú krajiny, ktoré majú k tomuto konfliktu podstatne radikálnejší postoj, Slovensko však chce byť pri zemi a racionálne v týchto otázkach. „Objavili sa návrhy napr. o použití vojsk NATO, s ktorými by moja vláda nemohla súhlasiť. Som rád, že tu prevládajú racionálne postoje niektorých členských štátov EÚ a NATO, a verím, že tie budú prevládať aj pri prijímaní záverečných stanovísk,“ uzavrel Fico.





twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies