Fico: Posun čerpania eurofondov pre Slovensko ohrozujú žiarlivé krajiny

NETKY.SK • 27 Jún 2013, 16:29 • 2 min
Fico: Posun čerpania eurofondov pre Slovensko ohrozujú žiarlivé krajiny

BRUSEL - Slovensko bude aj na dnešnom rokovaní európskych lídrov v Bruseli presadzovať možnosť posunutia čerpania eurofondov, ktoré nestihneme minúť tento rok, o rok neskôr.

slovakia

left justify in out

Podľa premiéra Roberta Fica sú tieto rokovania na dobrej ceste, problémy však môžu spôsobiť niektoré "žiarlivé" krajiny, ktoré sa snažia pripojiť k výnimke sľúbenej iba SR a Rumunsku, čo môže nakoniec celý proces zablokovať.

"Sú to krajiny, ktoré majú rovnako problémy s čerpaním európskych fondov, aj niektorí naši susedia. Nechcem byť teraz konkrétny, aby sa to niekoho nedotklo," povedal Fico novinárom po ceste do Bruselu. Tieto štáty podľa neho pocítili, že v minulosti pri rokovaniach na európskej úrovni niečo zanedbali a snažia sa to teraz dobehnúť.

"Verím, že Európska komisia, rada, ale aj parlament budú rešpektovať, že v záveroch sa hovorí iba o Rumunsku a Slovensku. V opačnom prípade bude tento proces zablokovaný a vďaka tomu by mohlo Slovensko prísť o 350 miliónov eur," upozornil šéf exekutívy.

Na summite sa budú podľa premiéra riešiť predovšetkým dve témy mimoriadne dôležité aj pre Slovensko. Prvou je boj proti nezamestnanosti mladých. V tejto oblasti by mali byť európske inštitúcie pružnejšie pri presúvaní peňazí v rámci eurofondov. Pomôcť má aj nová iniciatíva pre krajiny s vysokou nezamestnanosťou mladých, pre ktoré má EÚ v nasledujúcich dvoch rokoch vyčleniť spolu 6 miliárd eur. Z tohto balíka by SR mala získať dodatočných 80 miliónov eur.

"Druhá vážna téma je podpora malých a stredných podnikov," pokračoval Fico. V tejto oblasti by malo pomôcť navýšenie základného imania Európskej investičnej banky (EIB) o 10 miliárd eur, na ktorom sa európski lídri dohodli už v minulosti. Ministerstvo financií podľa premiéra na tento účel navrhuje vytvoriť špeciálny investičný fond, v ktorom by sa sústredili peniaze z EIB, od štátu aj zo súkromného sektora. "Európska rada sa ide zaoberať do slova a do písmena chlebovými témami, z ktorých môže Slovensko významne profitovať," dodal premiér ešte pred začiatkom summitu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies