Fico: Postoj vlády pri migračnej kríze bráni radikalizácii politickej scény

NETKY.SK • 8 December 2015, 14:07 • 2 min
Fico: Postoj vlády pri migračnej kríze bráni radikalizácii politickej scény

BRATISLAVA – Slovensko má vážne dôvody na kroky, ktoré podniká voči migrantom. Na dnešnom HNClube, ktorý organizujú Hospodárske noviny, to uviedol premiér Robert Fico. Prvým z nich sú podľa neho bezpečnostné riziká spojené s migráciou, druhým snaha, aby sa na domácej politickej scéne nedostali do popredia extrémistické sily.

slovakia

left justify in out

„Štandardné politické strany sa musia tejto témy chopiť a musia ponúkať verejnosti akceptovateľné prístupy. V opačnom prípade štandardné politické strany pôjdu do pekla, ako to bude napríklad vo Francúzsku,“ uviedol premiér.

 

Reagoval tak na aktuálne výsledky prvého kola komunálnych volieb vo Francúzsku, z ktorého vzišiel v šiestich z 13 regiónov ako víťaz Národný front Marine Le Penovej. Je presvedčený, že štandardné politické strany prehrávajú, ak nedokážu reagovať na elementárne potreby a požiadavky verejnosti.

 

„Keby sme šli do polohy ľudskoprávnych svätuškárov, že všetci poďte k nám, všetci ste vítaní, to je jedno, nech sem príde 50.000 moslimov, čo tam po kultúrnych tradíciách, po náboženstve, poďte sem všetci, čo tam po terorizme, tak sa stane to, že tu máme dnes možno nejakého poloblázna z Banskej Bystrice z 30 percentami,“ obhajoval Fico postoj vládnej strany.

 

Vyjadrenia predstaviteľov niektorých západoeurópskych krajín o tom, že dôsledkom rozdielneho postoja v otázkach migračnej krízy môže byť vytvorenie akéhosi "minischengenu", z ktorého by boli vylúčené východoeurópske krajiny, slovenský premiér neberie vážne. „Krajiny, ktoré politiku otvorených dverí realizovali, sú dnes najnervóznejšie a prichádzajú často s návrhmi, ktoré sú podľa môjho názoru scestné,“ komentoval ich.

 

„To sú skôr len vyjadrenia, ktoré majú vyplašiť nové členské štáty, ale takáto diskusia, ktorá by mala realistický základ, neprebieha,“ informoval s tým, že Schengen je jedna z najväčších slobôd, ktorú Európska únia dosiahla, a akékoľvek pochybnosti o nej by znamenali návrat 20 – 30 rokov späť. Rovnako za nereálne považuje, že by východoeurópske krajiny mohli pre svoj postoj prísť o časť eurofondov.

 

Západné krajiny sa podľa premiéra zmýlili, ak migrantov, ktorí v súčasnosti prúdia zo Sýrie a ďalších krajín, považovali za lacnú pracovnú silu. „Téma multikulturalizmu vybuchla, nefunguje, sú zväčša sústredení v getách, napríklad vo Francúzsku, v Belgicku, a spôsobuje to obrovské ťažkosti,“ domnieva sa.

 

Migrantov si Fico preto nevie predstaviť ani na slovenskom pracovnom trhu. Radšej by sa potrápil s domácimi nezamestnanými a investoval do nich. „Nie, môj názor ako predsedu vlády aj strany, ktorú reprezentujem, je - nedáme nikdy prednosť migrantom, čo sa týka pracovnej sily, pred domácimi ľuďmi. Radšej dám trikrát viacej peňazí na domáceho nezamestnaného, ako by som prijal migranta,“ uzavrel Robert Fico.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies