Fico: Poľskú premiérku som na summite počúval s rešpektom

NETKY.SK • 10 Marec 2017, 18:04 • 2 min
Fico: Poľskú premiérku som na summite počúval s rešpektom

BRUSEL – S rešpektom a pochopením vnímal stanovisko poľskej premiérky Beaty Szydlovej pri štvrtkovej voľbe predsedu Európskej rady slovenský predseda vlády Robert Fico. Zdôraznil, že mu záleží na pokračovaní spolupráce vo Vyšehradskej skupine(V4). Potvrdil tiež plánovaný summit V4 a Beneluxu v holandskom Haagu.

slovakia

left justify in out

"S veľkým rešpektom som počúval to, čo hovorila poľská premiérka, lebo je v tom kus logiky, čo hovorila. Na druhej strane je kus logiky v tom, že by bola obrovská chyba stratiť predsedu Európskej rady z nášho regiónu, pretože ak by sme boli bývali včera odložili voľbu predsedu Európskej rady, s pravdepodobnosťou, ktorá sa blíži istote, by sa stalo, že by sa našla väčšina pre niekoho iného ako pre kandidáta z tohto regiónu," vyhlásil Fico.

 

Poľsko odmietalo podporiť doterajšieho europrezidenta Donalda Tuska a navrhlo vlastného protikandidáta. Lídri napokon napriek poľskému nesúhlasu opäť zvolili Tuska. Szydlová na svojom postoji vytrvala a rozhodla sa preto neschváliť závery štvrtkového summitu.

 

"Mne veľmi záleží na tom, aby pokračovala V4, a myslím si, že ak budeme vo V4 robiť to, čo sa nie vždy deje v EÚ, ak sa budeme navzájom rešpektovať a budeme vnímať špecifiká, ktoré sú legitímne, tak V4 má pred sebou veľkú perspektívu," uviedol slovenský premiér.

 

Štáty Vyšehradskej skupiny dnes pozval v mene Beneluxu na stretnutie venované budúcnosti EÚ holandský premiér Mark Rutte. Fico účasť na stretnutí v Haagu potvrdil a dodal, že by sa malo konať koncom tohto polroka.

 

Vo štvrtok lídri členských štátov hovorili aj o komplikovanej politickej situácii na západnom Balkáne. Fico vyhlásil, že je zástancom rozširovania Únie, ktoré podľa neho prináša stabilitu a bezpečnosť.

 

"Keby to bolo na mne, tak by som uvažoval, či neurobiť nejaký dynamický krok, napríklad vybrať jednu z tých krajín západného Balkánu a urýchliť jej vstup do EÚ, aby tie ďalšie krajiny videli, že pokiaľ budú plniť kritériá, takúto perspektívu aj majú," skonštatoval Fico.

 

Hlavy vlád a štátov EÚ vo štvrtok odobrili vznik Európskej prokuratúry (EPPO), keďže sa na tom roky členské štáty nedokázali dohodnúť na úrovni ministrov. EPPO začne fungovať, aj s podporou Slovenska, na princípe takzvanej "posilnenej spolupráce".

 

Tento inštitút dovoľuje prijať legislatívu menším počtom členských štátov, ak nedokázali uzavrieť konsenzus. EPPO bude mať právomoc stíhať cezhraničné daňové podvody len v štátoch, ktoré vznik európskej prokuratúry podporili.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona