Fico pôjde do Belehradu na summit s predsedom vlády Číny

NETKY.SK • 9 December 2014, 10:11 • 2 min
Fico pôjde do Belehradu na summit s predsedom vlády Číny

BRATISLAVA - V utorok 16. decembra sa v Belehrade uskutoční tretie stretnutie predsedov vlád Číny a 16 krajín strednej a východnej Európy. Do Srbska pocestuje aj slovenský premiér Robert Fico, v stredu by jeho účasť na summite mala schváliť vláda.

slovakia

left justify in out

Stretnutie premiérov v Belehrade nadviaže na výsledky stretnutia v Bukurešti v novembri 2013. Sústrediť sa bude na vyhodnotenie naplňovania cieľov v oblasti dopravy, vzdelávania, vedy, výskumu a inovácií, cestovného ruchu a podpory spolupráce miest a regiónov ako aj občianskych a kultúrnych výmen, zhrnutých v dokumente Bukureštský rámcový program pre spoluprácu medzi Čínou a 16 krajinami strednej a východnej Európy. 

 

Slovensko podporuje v rámci formátu aktivity so zameraním na konkrétne projekty najmä v oblasti investícií, vedy a výskumu, ale aj na podporu vývozu európskych krajín do Číny. Slovensko má záujem o usporiadanie sympózia o inováciách, technologickej spolupráci a medzinárodnom transfere technológií v roku 2015, účasť na dopravných projektoch spájajúcich Čínu a Európu a spoluprácu na úrovni investičných fondov oboch krajín. Ďalšími témami záujmu pre Slovensko sú infraštruktúra, energetika, poľnohospodárstvo, informačné technológie a cestovný ruch. 

 

Základ nového formátu spolupráce krajín regiónu strednej a východnej Európy s Čínou vytvorilo hospodárske fórum usporiadané v roku 2011 v Budapešti. V apríli 2012 sa vo Varšave uskutočnilo prvé stretnutie na úrovni predsedov vlád s cieľom posilniť spoluprácu najmä v hospodárskej oblasti. Čína na tomto stretnutí predstavila tzv. 12-bodový plán rozšírenej spolupráce, ktorého hlavným bodom bola ponuka zvýhodneného úveru čínskej vlády pre spoločné infraštruktúrne investičné projekty v krajinách strednej a východnej Európy.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies