Fico: Podporujeme integračné snahy Gruzínska aj liberalizáciu víz

NETKY.SK • 13 November 2015, 14:25 • 2 min
Fico: Podporujeme integračné snahy Gruzínska aj liberalizáciu víz

BRATISLAVA – Slovensko podporuje Gruzínsko v ich integračných snahách dostať sa do EÚ či NATO a rovnako podporujeme aj liberalizáciu vízového režimu pre Gruzínsko.

slovakia

left justify in out

Na tlačovej konferencii so svojím partnerom Iraklim Garibašvilim to vyhlásil predseda vlády SR Robert Fico. Podľa premiéra sa s Garibašvilim dohodli, že ich vlády budú robiť všetko pre to, aby sa zintenzívnili vzájomné ekonomické vzťahy.


„Chcem pripomenúť, že vstup postkomunistických krajín do NATO býva spájaný s veľkými diskusiami,“ pripustil Fico s tým, že práve preto je dôležité vysvetľovať občanom výhody a nevýhody i význam členstva a pripravenosť krajiny. Fico pripomenul, že jedným zo záväzkov členstva v Severoatlantickej aliancii je dávať dve percentá HDP na obranu, čo dodržiava len málo krajín. Slovensko podľa Fica prekročilo hranicu jedného percenta a aj to sa niekedy nestretáva s pozitívnym ohlasom verejnosti. „Ale uvedomujeme si význam bezpečnostnej politiky,“ vyhlásil premiér. „Preto pokiaľ je Gruzínsko rozhodnuté ísť touto cestou, sme plne pripravení ho podporiť a ja zdvíham ruku, ak sa budete pýtať na náš hlas,“ prisľúbil Fico.


„Jednoducho pre nás niet alternatívy,“ povedal o integračných snahách do EÚ a NATO Garibašvili s tým, že toto je názor občanov Gruzínska a jeho vláda je zaviazaná, aby pokračovali v „dlhej, náročnej ceste. Ale nemáme inú voľbu, ako nastúpiť smerom k európskej a severoatlantickej integrácii,“ uviedol šéf gruzínskej vlády. „Verím, že EÚ bude silnejšia a samozrejme aj Gruzínsko bude silnejšie, keď sa mu podarí integrovať do EÚ,“ dodal Garibašvili, ktorý je na oficiálnej návšteve Slovenska po prvýkrát.


Premiéri sa na stretnutí venovali aj liberalizácii vízovej politiky pre Gruzínsko. To Slovensko takisto podporuje. Fico si myslí, že krajina, ktorá má ambíciu stať sa členom EÚ, má mať možnosť spoznať EÚ aj zvnútra. „Som veľký podporovateľ vízovej liberalizácie s krajinami, ktoré prejavujú záujem o plnú integráciu. Čo najviac ľudí z krajiny, ktorá sa zaujíma o vstup do EÚ, musí mať možnosť „ovoňať“ Európsku úniu,“ povedal Fico s tým, že „nie všetko je sexi, čo EÚ ukazuje. Máme aj vážne chyby“. Preto si myslí, že je právom, dokonca povinnosťou krajiny uchádzajúcej sa o členstvo poznať tieto veci a „je povinnosťou Európskej únie dať jej príležitosť“.


Ako Fico na tlačovej konferencii uviedol, s Garibašvilim sa dohodli, že budú tlačiť na svojich ministrov, aby sa ekonomické vzťahy medzi krajinami zlepšili. „Pretože na obidvoch stranách, tak na Slovensku, ako aj v Gruzínsku, sú mimoriadne šikovní podnikatelia so znalosťou miestneho prostredia, ktorí by mohli urobiť pre vzájomné ekonomické vzťahy veľmi veľa,“ skonštatoval Fico. Tvrdí, že aj plánované otvorenie leteckej linky medzi Bratislavou a Tbilisi začiatkom roka 2016 môže prispieť k zintenzívneniu vzťahov.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies