Fico: Podpora prvovýrobcov mlieka dosiahne výšku 33 mil. eur

NETKY.SK • 4 Júl 2016, 15:08 • 2 min
Fico: Podpora prvovýrobcov mlieka dosiahne výšku 33 mil. eur

BRATISLAVA – Podpora slovenských prvovýrobcov mlieka dosiahne tento rok výšku 33 miliónov eur. Mliečny sektor bude podporený nepriamou formou, prostriedkami na tzv. zber údajov.

slovakia

left justify in out

Uviedol to dnes na tlačovej konferencii na pôde Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR premiér Robert Fico (Smer-SD) za účasti šéfky MPRV Gabriely Matečnej (nominantka SNS) a generálneho riaditeľa pôdohospodárskej sekcie MPRV Štefana Rybu.

 

Z aktuálnej správy Agrárnych trhových informácií Slovenska (ATIS) vyplýva, že pokles priemernej nákupnej ceny surového kravského mlieka na Slovensku v máji pokračoval. Cena medzimesačne oslabila o 4,2 % na 23,67 eura/100 kg. V porovnaní s májom 2015 priemerná nákupná cena mlieka klesla o 15,1 %. Od začiatku roka 2016 sa priemerná cena mlieka znížila o 14 %, kým za prvých päť mesiacov roku 2015 klesla o 9,4 %.

 

Slovenský zväz prvovýrobcov mlieka (SZPM) už koncom marca 2016 informoval, že za dva roky poklesla priemerná nákupná cena mlieka o takmer 10 eurocentov na kilogram, čo predstavuje pokles o 38 %. Celkové tržby prvovýrobcov mlieka poklesli minulý rok oproti roku 2014 o viac ako 43 miliónov eur. SZPM odhadoval, že za minulý rok dosiahla strata v sektore prvovýroby mlieka úroveň takmer 60 miliónov eur.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona