Fico podľa Přidala kŕmi voličov plesnivým senom

NETKY.SK • 16 Apríl 2015, 09:24 • 2 min
Fico podľa Přidala kŕmi voličov plesnivým senom

BRATISLAVA - Za neriešené problémy Váhostavu a jeho drobných veriteľov je zodpovedný vládny Smer a premiér Robert Fico, a nie podpredseda parlamentu a bývalý minister dopravy Ján Figeľ, myslí si poslanec KDH Alojz Přidal.

slovakia

left justify in out

"To seno, čo dávate žrať svojim voličom, vám nezožerú. Nezožerú vám to ani vaši voliči, pretože to seno je plesnivé. Nie Figeľ, ale Fico a Široký. Fico a Široký," povedal poslanec za KDH Alojz Přidal v závere prvého dňa 49. schôdze.


Parlament začal Jána Figeľa odvolávať z postu podpredsedu Národnej rady SR okolo 20:00 na podnet poslancov Smeru. Predseda parlamentu Peter Pellegrini prerušil v pléne NR SR diskusiu k skrátenému legislatívnemu konaniu o zmenách v reštrukturalizáciách a zaradil do programu nový bod – odvolanie Figeľa.


Opozícia jednotne návrh na Figeľovo odvolanie odmietla. Hnutie OĽaNO podľa predsedu Igora Matoviča stiahne všetkých svojich nominantov z funkcií, ak Smer odvolá Figeľa z postu podpredsedu NR SR. "Pani Jurinová prestane byť podpredsedníčkou parlamentu, Peter Pollák skončí ako splnomocnenec pre menšiny," vysvetlil Matovič s tým, že z funkcií odídu aj predsedovia parlamentných výborov za OĽaNO. Rovnako predseda strany Most-Híd Béla Bugár potvrdil, že funkcií predsedov výborov národnej rady sa vzdajú poslanci z Most-Híd.


"Odvolanie pána Figeľa je odplatou za to, že vám prekazil odporný kšeft PPP-projektov pri diaľniciach," povedal Matovič na margo krokov Smeru, ktorý inicioval Figeľovo odvolanie z postu podpredsedu NR SR. "Len na úrokoch a poplatkoch ste chceli dopriať mecenášom 10 miliárd eur," dodal Matovič na margo diaľničných PPP-projektov plánovaných prvou vládou Roberta Fica.


"Opakuje sa noc dlhých nožov, to ste sa naučili od svojho koaličného partnera HZDS," konštatoval poslanec KDH Pavol Abrhan. Predseda poslaneckého klubu KDH tiež zopakoval, že z postov predsedov a podpredsedov výborov odstúpia poslanci kresťanských demokratov. Opoziční poslanci sa zhodli na tom, aby Fico vládol sám, keď chce.


Premiér Robert Fico návrh na Figeľovo odvolanie odôvodnil kauzou Váhostav. Podľa neho totiž problémy Váhostavu spôsobili pohľadávky, ktoré vznikli na základe zmlúv, ktoré podpísal Figeľ v čase, keď bol ministrom dopravy. „Máme na to nielen faktické právo, ale aj morálne právo,“ povedal Fico. Figeľ podľa premiéra ako minister dopravy priamo riadil Národnú diaľničnú spoločnosť.

 

Špecializované skupiny expertov, ktoré zostavila vláda, podľa Fica sledovali štruktúru pohľadávok malých veriteľov, no najmä jej vznik. "Došli sme k záveru, že podstatná časť týchto pohľadávok, ktoré sú dnes medializované a neboli zaplatené, vznikli vďaka trom zákazkám, ktoré podpísal pán Figeľ v rokoch 2010 až 2012," vyhlásil Fico.


Parlament bude v diskusii k odvolávaniu Figeľa pokračovať vo štvrtok. Potom sa vráti k rozprave na skrátené legislatívne konanie o zmenách v reštrukturalizáciách. Po definitívnom schválení zákona by poslanci mali pokračovať v prerušenej schôdzi k odvolávaniu ministra zdravotníctva Viliama Čisláka.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona