Fico počas Dňa hrdinov: Dejiny by mali byť príležitosťou na obrovské ponaučenie

NETKY.SK • 6 Október 2016, 14:49 • 2 min
Fico počas Dňa hrdinov: Dejiny by mali byť príležitosťou na obrovské ponaučenie

VYŠNÝ KOMÁRNIK - Na poľsko-slovenskom pohraničí na Dukle vzdali dnes pri príležitosti 72. výročia Karpatsko-duklianskej operácie a Dňa hrdinov Karpatsko-duklianskej operácie predstavitelia SR úctu obetiam a bojovníkom, ktorí položili životy v neďalekých lesoch počas jednej z najťažších bitiek druhej svetovej vojny.

slovakia

left justify in out

Premiér Robert Fico pri tejto príležitosti vyjadril vieru, že podobne ako on, aj prítomní dejiny nevnímajú len ako nejaké udalosti alebo letopočty, ale ako príležitosť na obrovské ponaučenie. "Možno v mnohých prípadoch príležitosti na záchranu vlastného národa," dodal. Podľa jeho ďalších slov je Dukla miestom nielen obrovskej odvahy a obetí, ale je aj príkladom toho, čo môže vojenské besnenie priniesť. "Chcel by som odporúčať každému, kto s takou ľahkosťou dnes hovorí o rinčaní zbraní, každému, kto s takou ľahkosťou hovorí o navyšovaní výdavkov na zbrojenie, každému, kto ukazuje prstom na nepriateľa, aby navštívil podobné miesta, ako je Dukla. Potom s takou ľahkosťou takéto vyhlásenia robiť nebude," uviedol.

 

"Máme záujem na dobrých a priateľských vzťahoch so všetkými na tomto svete. Máme záujem na dobrých priateľských vzťahoch s Ruskou federáciou," pokračoval. Podľa neho je veľká chyba, keď sa pokúšame z niekoho robiť za každú cenu nepriateľa. Prítomných tiež upozornil, že na historickom fakte, že to boli sovietski vojaci, ktorí oslobodili Slovensko, Čechy a Moravu, jednoducho nezmení nikto nikdy nič. "A chcem za to aj pri tejto príležitosti poďakovať."

 

Podľa premiérových slov dnes asi málo hovoríme o týchto historických udalostiach, pretože žijeme už viac ako 70 rokov v mieri. "Máme pocit, že také niečo sa vlastne ani nemohlo stať," dodal s tým, že táto operácia významne prispela k Slovenskému národnému povstaniu. Bude preňho preto cťou navštevovať toto miesto. "Bude pre mňa cťou a bude pre mňa aj povinnosťou hovoriť s plnou vážnosťou o mieri, preto toto slovo, na ktoré sme si zvykli a často sme ho používali ako klišé, možno niekedy ako prázdny výraz, získava v tomto období na novom význame. Robme všetko pre to, aby ďalšie desaťročia Slovensko si užívalo mier," doplnil.

 

Podľa ministra obrany SR Petra Gajdoša bola Karpatsko-duklianska operácia jednou z najťažších a najdôležitejších v našej histórii. "Sloboda prišla z východu, to je realita, to je neodvrátiteľný fakt a tí bojovníci, Slováci, Česi a iní štátni príslušníci, si určite zaslúžia, aby sme si pripomínali ich obete, pretože je to realita tohto života." Uviedol tiež, že najmä mladá generácia, ktorá zabúda na to, ako ťažko sa rodila sloboda a koľko ľudských životov a krvi to stálo, by mala na tieto udalosti spomínať. "Som presvedčený o tom, aby mladí ľudia, školy, deti, vnuci, žiaci, mládež chodili na takéto pamätné miesta, aby vedeli, o čom to je a o čom to bolo," dodal.

 

Na dnešnej spomienkovej slávnosti na Dukle boli prítomní aj predstavitelia Ozbrojených síl Slovenskej republiky, hostia z okolitých krajín i samotní pamätníci Karpatsko-duklianskej operácie. Viacerých z nich ocenili pamätnými medailami. Ceremoniál v areáli duklianskeho pamätníka dnes sledovali stovky návštevníkov, medzi nimi aj mnohí študenti.

 

Karpatsko-duklianska operácia vstúpila do dejín ako najväčšia a najkrvavejšia bitka línie východného frontu súvisiaca s územím Slovenska. Vojská Červenej armády a Československého armádneho zboru počas nej narazili na tvrdý odpor nemeckých jednotiek. Útočná operácia mala spojiť povstalecké sily Slovenského národného povstania so sovietskymi vojskami. Trvala od 8. septembra 1944 do 28. októbra 1944.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies