Fico: Po útoku teroristu je použitie smrtiacej sily vojakmi adekvátne

NETKY.SK • 25 Júl 2013, 16:36 • 2 min
Fico: Po útoku teroristu je použitie smrtiacej sily vojakmi adekvátne

BRATISLAVA - Po neospravedlniteľnom zlyhaní afganských orgánov a radosti teroristu zo zabíjania bude použitie smrtiacej sily zo strany našich vojakov v podobných situáciách viac ako adekvátne.

slovakia

left justify in out

Vyhlásil to dnes predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD) v reakcii na útek z väzenia a následné zverejnenie videa teroristu Lambara Chána, ktorý v Afganistane zabil jedného slovenského vojaka a ďalších zranil.

"Vyšetrovanie preukázalo, že slovenskí vojaci v Kandaháre sa pri zásahu teroristu správali profesionálne. Určite sledovali cieľ zadržania teroristu a jeho odovzdanie príslušným orgánom na prísne potrestanie, ako odpoveď dostali od afganských orgánov totálne zlyhanie spravodlivosti, plánovaný útek teroristu a jeho chválenie sa činom," povedal Fico.

Podľa neho tu bola úprimná snaha všetkých zmierniť bolesť príbuzných, priateľov a celej spoločnosti a očakávanie, že plynutie času pomôže najbližším postupne sa vyrovnávať s touto tragédiou. "Namiesto toho všetci musíme byť svedkami pripraveného úteku teroristu z väzenia, jeho úniku pred spravodlivosťou a, čo je najhoršie, aj videonahrávok, na ktorých sa chváli svojou teroristickou vraždou a kaličením našich vojakov od chrbta, ako čímsi normálnym a potrebným," dodal premiér.

V stredu internetový portál cas.sk informoval o videu, na ktorom vystupuje terorista Lambar Chán. Ten mal na základni v Kandaháre zastreliť slovenského vojaka Daniela Kavuliaka. Terorista sa má podľa portálu ukrývať na území, ktoré má pod kontrolou Taliban. Na videu mudžahedíni spolu s ním oslavujú a v paštúnskom jazyku opisujú, ako došlo k streľbe na slovenských vojakov v Kandaháre i k Chánovmu úteku. 

Príslušník afganskej armády spustil 9. júla zo strážnej veže streľbu na skupinu slovenských vojakov. Jeden z nich zomrel, dvaja utrpeli ťažké a štyria ľahké zranenia. Terorista, ktorý strieľal na slovenských vojakov, sa mal infiltrovať do afganskej armády. Po incidente bol útočník zadržaný jednotkami Afganskej národnej armády, ale v nedeľu 14. júla z väzby ušiel.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies