Fico po útokoch v Berlíne hovoril s Kaliňákom a šéfom SIS: Spustili štandardné opatrenia

NETKY.SK • 20 December 2016, 08:53 • 2 min
Fico po útokoch v Berlíne hovoril s Kaliňákom a šéfom SIS: Spustili štandardné opatrenia

BRATISLAVA - V súvislosti s drámou v Nemecku predseda vlády SR Robert Fico už komunikoval s ministrom vnútra SR Robertom Kaliňákom a riaditeľom SIS Antonom Šafárikom. Na Slovensku sa okamžite spustili štandardné opatrenia, ktoré sa v takýchto situáciách prijímajú. TASR o tom informovala hovorkyňa predsedu vlády Beatrice Szabóová.

slovakia

left justify in out

Kaliňák: Slovensko je ochotné pomôcť Berlínu rovnako ako iné štáty

Slovensko je tak ako iné štáty pripravené pomôcť Berlínu. Povedal to minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD). V pondelok vošiel (19.12.) na vianočné trhy v berlínskej štvrti Charlottenburg kamión, podľa vyšetrovateľov pravdepodobne úmyselne, 12 ľudí je mŕtvych.

 

"Samozrejme, ak by bola nejaká možnosť, každý si urobí svoje opatrenia smerom do vnútra vlastnej krajiny," uviedol Kaliňák. V úvodných hodinách sa "po takýchto útokoch" podľa Kaliňáka predovšetkým bezpečnostné zložky každej krajiny sústredia na zabezpečenie samotného miesta, záchranu ľudí a poskytnutie adekvátnej starostlivosti. "Robia všetko pre to, aby sa miera katastrofy nezhoršovala," dodal Kaliňák.

 

Berlínska polícia zadržala vodiča nákladného auta, ktorý včera večer vošiel na preplnené vianočné trhy na západe nemeckej metropoly Berlín, pričom usmrtil najmenej 12 osôb a okolo 50 zranil.

 

K útoku došlo dnes večer okolo 20.00 h SEČ neďaleko Pamätného kostola cisára Wilhelma na námestí Breitscheidplatz v štvrti Charlottenburg. Denník Berliner Morgenpost s odvolaním sa na hovorcu hasičov napísal, že zranených je okolo 50 ľudí, o ich stave dosiaľ nie sú známe podrobnosti.

 

Televízia ZDF uviedla, že auto má poľské evidenčné číslo. Jeho vodič najprv vyšiel od rohu ulíc Kantstrasse a Budapester Strasse na chodník, potom si to namieril k vianočným trhom, kde zdemoloval niekoľko stánkov, a následne sa vrátil na Budapester Strasse, kde zostal stáť.

 

Polícia incident vyšetruje ako teroristický útok. V okolí trhov uzatvorila viacero ulíc a obyvateľov Berlína vyzvala, aby "zostali doma" a nešírili poplašné správy.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies