Fico: Po dostavbe Mochoviec bude chcieť štát opciu na kúpu 17 % akcií SE

NETKY.SK • 27 Október 2015, 13:28 • 2 min
Fico: Po dostavbe Mochoviec bude chcieť štát opciu na kúpu 17 % akcií SE

BRATISLAVA – V prípade, že taliansky Enel predá prvý balík 33 % svojich akcií v Slovenských elektrárňach (SE) a následne bude dostavaný tretí a štvrtý blok v jadrovej elektrárni Mochovce, štát bude chcieť opciu na kúpu 17 % zo zvyšných akcií elektrární.

slovakia

left justify in out

Vyhlásil to dnes premiér Robert Fico (Smer-SD).

 

Štát by si tým zvýšil súčasný menšinový 34-% podiel v SE na 51 %. Väčšinu akcií elektrární v súčasnosti vlastní talianska spoločnosť Enel, ktorá plánuje ich predaj v dvoch fázach.

 

"Ak dôjde k dohode medzi Enelom a niekým o predaji prvého balíka 33 %, budeme chcieť mať opciu na 17 % po dokončení tretieho a štvrtého bloku," avizoval Fico. Opäť zdôraznil, že pre štát je prioritou dostavba Mochoviec. Hneď ako budú dostavané, vláda bude uvažovať o kúpe 17 % akcií firmy, ak to bude pre štát výhodné. Čo ale spraví Enel so svojimi akciami je podľa Fica vecou firmy, je to ich interná záležitosť.

 

Enel rokuje v súčasnosti o predaji polovice svojho 66-% podielu v SE exkluzívne s českým Energetickým a průmyslovým holdingom (EPH). Podľa kuloárnych informácií už došlo k všeobecnej dohode o predaji, definitívne by sa mala transakcia dotiahnuť do mesiaca.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies