Fico plánuje obmedzenie príjmu viacnásobných funkcionárov

NETKY.SK • 3 Júl 2014, 11:48 • 2 min
Fico plánuje obmedzenie príjmu viacnásobných funkcionárov

BRATISLAVA – Nadchádzajúce komunálne voľby by už nemuseli priniesť zlepšenie príjmu tých zvolených primátorov, starostov a poslancov, ktorí okrem takého postu zastávajú aj nejakú inú verejnú alebo volenú funkciu.

slovakia

left justify in out

Premiér Robert Fico plánuje obmedzenie príjmu ľudí, u ktorých sa kumuluje viacero verejných alebo ústavných funkcií. Pravdepodobne im v krátkej budúcnosti zostane nárok poberať iba jeden plat. „Buď pôjdeme na mechanizmus, ktorý tu už platil, že za ďalšiu prácu bude maximálne minimálna mzda, alebo pôjdeme do režimu, že nebudú mať žiadny ďalší príjem, len ten príjem najvyšší, ktorý si nechajú z vykonávania konkrétnej verejnej funkcie,“ vysvetľoval Fico vo štvrtok popoludní svoj zámer.

 

Fico odhaduje, že nový platný predpis by mohol byť schválený v parlamente na septembrovej a októbrovej schôdzi. Každý, kto chce kandidovať za primátora, starostu alebo poslanca mestského či obecného zastupiteľstva v komunálnych voľbách na konci roka 2014 by tak vedel, že na príjem z viacerých funkcií už budú obmedzenia. „Toto je rozhodnutie, ktoré považujeme za správne,“ povedal premiér. Podľa jeho slov našlo pochopenie aj u ľudí, ktorí v súčasnosti takéto kumulované pozície zastávajú. 

 

Myšlienka obmedzenia príjmov viacnásobných verejných funkcionárov sa už viackrát medzi politikmi preberala. Vlani v polovici decembra parlament neschválil novelu ústavného zákona o ochrane verejného záujmu, ktorou chceli nezaradení poslanci z NOVA Daniel Lipšic a Daniel Krajcer presadiť princíp jedného platu. Verejný funkcionár by podľa neschváleného návrhu mohol mať len jeden príjem. Ak by aj mal dve funkcie, poberať by mohol len príjem z jednej verejnej funkcie - ten vyšší. Vo februári zas v Národnej rade SR neprešiel podobný návrh KDH, ktoré presadzovalo novelu zákona o platových pomeroch niektorých ústavných činiteľov. Aj v ich návrhu išlo o princíp jeden plat pre funkcionárov sediacich na viacerých stoličkách verejnej správy. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona