Fico: Päť rokov eura na Slovensku je úspešných

NETKY.SK • 3 December 2013, 14:00 • 2 min
Fico: Päť rokov eura na Slovensku je úspešných

BRATISLAVA - Päť rokov eura na Slovensku je úspešným príbehom. Tvrdí to predseda vlády Robert Fico, podľa ktorého spoločná európska mena od svojho zavedenia na Slovensku v roku 2009 krajine výrazne pomohla.

slovakia

left justify in out

Cítiť to podľa neho bolo napríklad na znížení transakčných nákladov, stabilnom výmennom kurze aj počas krízy či poklese nákladov na obsluhu štátneho dlhu. "Použil by som možno rétoriku z minulosti, že päťročnica eura sa podarila naplniť na 100 %. Dnes nemôže nikto povedať, že zavedenie eura bolo pre Slovensko neúspešný príbeh," povedal na utorňajšom diskusnom fóre HNClubu premiér.

Momentálne je najpodstatnejšou otázkou, kam sa bude euro a eurozóna uberať v najbližších rokoch. Podľa Fica musí byť prioritou Slovenska udržať sa v jadre eurozóny. Preto je podľa neho predčasné hovoriť o tom, ako sa Slovensko postaví ku konkrétnym otázkam hlbšej integrácie. Momentálne zatiaľ jedinú jednoznačnú hranicu vidí v tom, že Slovensko by určite bolo proti tomu, aby sa národné rozpočty členských štátov schvaľovali v Bruseli. S kontrolou rozpočtov Európskou komisiou však problém nemá, dokonca ju víta. 

Ako presne bude európska integrácia vyzerať, je zatiaľ otázne. Predstavitelia komisie a únie zatiaľ predložili základné piliere, na ktorých by mala byť postavená. Podľa Fica sa pritom ukazuje, že tempo integrácie bude podstatne rýchlejšie v eurozóne, ako v celej únii. V rámci tohto procesu budú podľa premiéra prichádzať rôzne návrhy, ktoré treba vyhodnotiť najmä z pohľadu výhodnosti pre Slovensko. "Našou povinnosťou je sledovať každý jeden návrh, ktorý prichádza. Tento návrh analyzovať, či nám vyhovuje, alebo nie," tvrdí. 

Medzi témami integrácie pritom podľa neho určite nebude chýbať ani téma spoločných základov a harmonizácie daní. Jednoznačný postoj Slovensko ani v tejto otázke zatiaľ nemá. "Pravdepodobne s tým prídu veľké krajiny. Ja teraz nebudem hovoriť, aký bude náš postoj. Určitá miera suverenity má svoju logiku, ale na druhej strane prísť a tvrdohlavo povedať, že my budeme mať daň z príjmu toľko a toľko a nemôže to byť inak, alebo že vôbec nie sme pripravení sa ani baviť o harmonizácii daňových základov a je teraz jedno, ako ďaleko zájdeme pokiaľ ide o daňovú suverenitu, tak by to bol asi pohľad, ktorý by nebol užitočný pre túto krajinu," vyhlásil v utorok Fico. 

Ako zopakoval, povinnosťou Slovenska, ako malej otvorenej ekonomiky, je zúčastniť sa týchto diskusií. "Najmä pokiaľ máme strategický cieľ byť súčasťou jadra Európskej únie a v rámci možností vybojovať pre nás také podmienky, ktoré budú pre nás najvýhodnejšie," dodal.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies