Fico: Oznámeniami v SaS potvrdili, že im je jedno, aké by boli ceny energií

NETKY.SK • 18 Február 2017, 10:07 • 2 min
Fico: Oznámeniami v SaS potvrdili, že im je jedno, aké by boli ceny energií

BRATISLAVA - Nezmyselnými trestnými oznámeniami v SaS potvrdili, že im je úplne jedno, aké by boli ceny energií na Slovensku, pretože sa tak vždy správali. Uviedol to premiér Robert Fico (Smer-SD) v reakcii na trestné oznámenie, ktoré dnes podali traja poslanci opozičnej strany Sloboda a Solidarita (SaS).

slovakia

left justify in out

Poslanci Národnej rady (NR) SR za SaS Jozef Rajtár, Jana Kiššová a Karol Galek podali dnes na Generálnu prokuratúru SR v súvislosti s faktúrami za energie trestné oznámenie na neznámeho páchateľa. "Dávame trestné oznámenie pre dva trestné činy. Jeden je zneužitie právomoci verejného činiteľa. To je zasahovanie predsedom vlády do činnosti nezávislého úradu (ÚRSO, pozn. TASR), čo je zo zákona neakceptovateľné a nemysliteľné. Druhý je podnecovanie na neplnenie si zákonných povinností, dokonca na hromadné neplnenie si zákonných povinností," priblížil na brífingu v Bratislave Rajtár.

 

O niektorých predstaviteľoch SaS je podľa Fica známe, že majú blízko k drogám. "Mám pocit, že to zas trochu prehnali, pretože urobili niečo, čo nemá žiadnu logiku. Vo štvrtok ma odvolávali v NR SR za to, že som vraj konal neskoro a dnes na mňa podávajú trestné oznámenie za to, že som konal," povedal premiér.

 

"Ja sa k tomu kedykoľvek prihlásim a zopakujem, že vždy budem vyvíjať legitímny politický tlak na inštitúcie, kde nemáme konkrétne právomoci, pretože o cenách (energií) na Slovensku rozhoduje len regulačný úrad," poznamenal Fico.

 

"Veľmi jasne po tom, čo regulačný úrad urobil chybu a prijal nesprávne rozhodnutia, s ktorými sme sa nemohli stotožniť, som dal predsedovi regulačného úradu na výber, že buď to opraví, čo urobil, alebo my využijeme naše legislatívne právomoci - zmeníme príslušnú legislatívu, vytvoríme si nejaký opravný prostriedok alebo niečo iné, čo by umožňovalo zasiahnuť do práce regulačného úradu," zdôraznil.

 

Vláda bude podľa neho naďalej monitorovať, do akej miery sa to, čo regulačný úrad vydal, teda nové nariadenia, vyhlášky a rozhodnutia, aplikuje v praxi. "Keď budeme v tejto oblasti vidieť ďalšie nedostatky, tak budeme jasne a tvrdo pôsobiť, aby sa veci napravili," avizoval predseda vlády.

 

Keby SaS bola vo vláde, podľa Fica by tvrdila, že regulačný úrad je nezávislý. "Chcela by od ľudí, aby zaplatili tie faktúry, ktoré sme my považovali za také, ktoré sa v žiadnom prípade nemohli platiť, pretože obsahovali nezmyselné zálohové platby, napríklad za ističe," dodal predseda vlády.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Martin Šelestiak
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies