Fico: Ozdravovanie verejných financií v EÚ sa ešte spomalí

NETKY.SK • 25 Júl 2013, 10:24 • 2 min
Fico: Ozdravovanie verejných financií v EÚ sa ešte spomalí

BRATISLAVA - Kľúčovou úlohou vlády do konca tohto roka bude zabezpečiť, aby neklesala a ak sa dá, skôr rástla životná úroveň, a zároveň naplniť medzinárodné záväzky SR v oblasti konsolidácie verejných financií.

slovakia

left justify in out

"Rozhodnutie udržať deficit na úrovni 3 % HDP nie je samoúčelné, má mimoriadne pozitívny efekt na celkovú finančnú situáciu," zdôraznil premiér Robert Fico (Smer-SD) v rozhovore pre dnešné vydanie denníka Pravda.

Zároveň pripomenul, že tempo ozdravovania verejných financií sa v Európe vo všeobecnosti spomaľuje. Príkladom sú veľké krajiny ako Španielsko či Francúzsko, ktoré dostali ročný odklad na splnenie svojich záväzkov. "Preto očakávam, že toto tempo sa ešte spomalí v roku 2014. Rozhodnutia prijaté vládou Ivety Radičovej budú musieť ešte chvíľku počkať," konštatoval Fico v súvislosti s právnou úpravou schválenou ešte predchádzajúcou vládou, podľa ktorej ak deficit klesne pod 3 %, DPH sa zníži zo súčasných 20 % na 19 %.

Šéf exekutívy zároveň zdôraznil, že jeho kabinet nikdy v minulosti DPH nezvyšoval a nebude tak robiť ani v budúcnosti. Keďže nechce ísť cestou zvyšovania daní, jediná cesta na pokračovanie konsolidácie je podľa Fica hľadanie rezerv v spotrebe štátu a lepšom výbere daní, prípadne v niektorých jednorazových opatreniach. Príjmy už teraz zvyšuje aj reforma ESO a trendy v boji proti daňovým únikom sú pozitívne, vyzdvihol.

Zopakoval, že pri pokračovaní projektu jednej poisťovne bude na vyvlastnenie súkromných zdravotných poisťovní potrebné nájsť zdroje, a to aj predajom aktív štátu, ktoré nemá pod kontrolou. "Máme niektoré sprivatizované firmy, kde má štát podiel, ale tento podiel pre nás nič neznamená, pretože nám privatizér nedovoľuje s ním narábať a často ani nevypláca dividendy," vysvetlil. Nechcel priamo potvrdiť, či vláda plánuje predať zvyšnú časť Slovak Telekomu, ide však podľa neho o dobrý príklad. "Máme 49 % akcií v Slovak Telekome a napriek tomu máme zadržiavané dividendy. Je tam veľké množstvo hotovostných peňazí a nevieme sa k nim dostať," dodal Fico pre Pravdu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies