Fico ostro protestuje proti hulvátskym vyjadreniam niektorých členov opozície

NETKY.SK • 28 Október 2016, 17:35 • 2 min
Fico ostro protestuje proti hulvátskym vyjadreniam niektorých členov opozície

BRATISLAVA - Slovenská republika stojí na hodnotách SNP a je to krajina, ktorá plne rešpektuje udalosti, ku ktorým došlo počas druhej svetovej vojny. Vyhlásil to dnes predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD) s tým, že popieranie a znevažovanie holokaustu je neprijateľné.

slovakia

left justify in out

"Ako premiér ostro protestujem proti vyjadreniam niektorých opozičných politikov v NR SR, lebo hrubo urazili obete holokaustu. Nemôžem akceptovať toto grobianstvo a hulvátstvo, aby si niekto z takýchto udalostí robil žarty a štandardný politický súboj prirovnával k holokaustu," povedal premiér.

 

Podľa Fica Smer-SD nebude mať žiaden problém podporiť iniciatívy, ktoré by takéto konanie postihovali. "Je správne, aby z imunity poslanca existovala v takomto prípade určitá výnimka," myslí si.

 

Na margo dnešného dátumu premiér uviedol, že sa aj ako radový občan veľmi teší z toho, že od priateľského rozdelenia Česko-Slovenska 1. januára 1993 sú si Česi a Slováci najbližší. "Všetky prieskumy potvrdzujú, že vnímame ČR ako najbližšiu krajinu a jej občanov ako ľudí, ktorí sú k nám srdcom či mentalitou absolútne blízko. Veľmi mi záleží na tom, aby tieto vzťahy mali takú vysokú úroveň aj naďalej," konštatoval predseda vlády s dôvetkom, že nikdy neboli vzťahy také kvalitné ako teraz.

 

Premiér reagoval na vyjadrenia poslancov ĽSNS aj lídra OĽaNO-NOVA Igora Matoviča na pôde NR SR. Matovič prirovnával vo svojom prejave k zmenám rokovacieho poriadku opozíciu k Židom v koncentračných táboroch, ktorým dozorcovia brali práva podľa neho podobne ako koalícia teraz opozícii. Židov spomínali vo svojich vystúpeniach aj poslanci ĽSNS, ktorí používajú aj výroky ako "cigánski paraziti".

 

Podľa predsedu Národnej Rady SR Andreja Danka sa dopustili hanobenia národa a rasy. Matovič odmieta, že by sa vysmieval Židom a že by spochybňoval holokaust. Danko dáva na Matoviča a poslancov ĽSNS návrh na disciplinárne konanie. Ich výrokmi sa bude zaoberať parlamentný mandátový a imunitný výbor. Predseda parlamentu tiež dnes avizoval možné zmeny Ústavy SR, ktoré by obmedzili imunitu, ktorú majú poslanci na výroky. Líder ĽSNS Marian Kotleba vidí v návrhu na jeho poslancov snahu nájsť bič na ľudí, ktorí sa neboja povedať svoj názor.

 

ČR má dnes pri príležitosti vzniku Československa v roku 1918 štátny sviatok. "Aj my máme vzťah k 28. októbru 1918. O dva roky to bude 100 rokov. Bude to aj 50 rokov od Pražskej jari a 25 rokov samostatnej štátnosti oboch národov," pripomenul Fico. Podľa jeho slov budú obe krajiny pri organizovaní osláv postupovať spoločne.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies