Fico: Oslava Dňa víťazstva nad fašizmom nie je povinný rituál

NETKY.SK • 9 Máj 2014, 18:56 • 2 min
Fico: Oslava Dňa víťazstva nad fašizmom nie je povinný rituál

BRATISLAVA - Nemôžeme si dovoliť pochybovať o význame víťazstva spojencov nad fašizmom v roku 1945. Počas pietneho aktu pri príležitosti 69. výročia Dňa víťazstva nad fašizmom to pri pamätníku na Slavíne v Bratislave dnes povedal predseda vlády SR Robert Fico.

slovakia

left justify in out

Podľa Fica oslava Dňa víťazstva nad fašizmom nie je povinný rituál. "Pre mňa ako premiéra SR je to príležitosť hlboko pochopiť, čo sa v deň víťazstva vlastne stalo a preniesť zmysel víťazstva mieru a koncepcie pokojného života do praktickej politiky nášho mladého štátu," uviedol Fico. Zmysel Dňa víťazstva vedie podľa neho k tomu, aby si politici zachovali za každej situácie "chladnú hlavu". "Nijaká politická situácia by nemala zvádzať k unáhlenému, zbrklému konaniu," povedal Fico. V tejto súvislosti skritizoval krok primátora Liptovského Mikuláša Alexandra Slafkovského, ktorý na oslavy výročia oslobodenia mesta v druhej svetovej vojne odmietol pozvať zástupcov Ruskej federácie.
     

Ako skonštatoval, v otázke oslobodenia ide o principiálne hodnoty, o "to, že stojíme na strane mieru". "Práve počas tohto dňa si pripomíname tých, čo padli za mier a našu slobodu a nerobíme nový výklad dejín podľa momentálnej politickej situácie," uviedol Fico. Pripomenul, že účasť Červenej armády a jej podiel na víťazstve nad fašizmom je nespochybniteľný a takisto pripomenul, že cintorín na Slavíne a vyše 6000 hrobov je spomienkou na ruských i ukrajinských a ďalších vojakov, ktorí bojovali spoločne za mier a slobodu. "Preto si z celého srdca želáme mierové riešenie na Ukrajine," zdôraznil Fico.
     

Mimoriadny a splnomocnený veľvyslanec Ruskej federácie (RF) na Slovensku Pavel Kuznecov vo svojej reči uviedol, že dnešný slávnostný akt je výrazným dôkazom toho, že v Rusku i na Slovensku rovnako hodnotia  spoločný boj proti nacizmu. "Sme vďační Slovensku za starostlivý vzťah k pamiatke tých, čo padli za návrat slobody a mieru," vyhlásil Kuznecov. Predseda Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov (SZPB) Pavol Sečkár pripomenul, že na Slovensku padlo 60.659 vojakov Červenej armády, 10.435 rumunskej armády, 1725 maďarských vojakov i 2790 príslušníkov československého vojska.
     

Na pietnom akte sa zúčastnili členovia vlády SR, poslanci NR SR i predstavitelia zahraničných veľvyslanectiev v SR, takisto zástupcovia štátnych inštitúcií i miestnych samospráv. Už predpoludním si na Slavíne položením vencov uctil obete doposiaľ najväčšieho vojnového konfliktu v histórii ľudstva prezident SR Ivan Gašparovič.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies