Fico: Ohľadom Maroša Šefčoviča som spustil významnú diplomatickú aktivitu

NETKY.SK • 26 Jún 2014, 18:10 • 2 min
Fico: Ohľadom Maroša Šefčoviča som spustil významnú diplomatickú aktivitu

BRUSEL - Slovenský premiér Robert Fico spustil ohľadne obsadenia významného ekonomického postu v novej Európskej komisii (EK) Marošom Šefčovičom, významnú ekonomickú aktivitu. Povedal to dnes novinárom pred začiatkom dvojdňového summitu EÚ.

slovakia

left justify in out

Šefčovič je oficiálnym kandidátom Slovenska na post eurokomisára a v dosluhujúcej EK momentálne zastáva podpredsednícku funkciu. "Poslal som listy viacerým premiérom. Nie je možné regionálne zastúpenie vidieť tak, že sa dohodnú Nemci s Francúzmi a Angličanmi a iná Európa neexistuje, preto si myslím, že je našou povinnosťou sa ukazovať," uviedol na margo záujmu Slovenska o silnú ekonomickú pozíciu v komisii. Podľa Fica sa Šefčovič osvedčil a má dobré renomé.
     

Dvojdňový program summitu označil za náročný, domnieva sa, že by si možno vyžadoval aj tri rokovacie dni. 
     

V personálnych otázkach vidí jedinú dohodu na novom šéfovi komisie Jeanovi-Claudovi Junckerovi. "Aj tu bude treba hlasovať, lebo sú dnes minimálne dve krajiny, ktoré to žiadajú. Je to dosť netypické, pretože zväčša prijímame rozhodnutia konsenzom," konštatoval Fico. Je však presvedčený o tom, že Juncker nakoniec prejde, a to napriek odmietavému stanovisku Veľkej Británie a Maďarska.
     

O ostatných pozíciách sa podľa slovenského premiéra budú viesť dlhé rokovania. Ide o predsedu Európskej rady, ako aj vysokého predstaviteľa EÚ pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku.
     

Dôležitou témou bude aj Ukrajina a možné zavedenie prísnejších sankcií voči Rusku. Myslí si však, že sa k nim nepristúpi a EÚ zostane na tom status quo, na ktorom sa európski lídri dohodli na ostatnom summite.

     

Ficovi sa zdá, že jedinou krajinou EÚ, ktorá prejavila solidaritu s Ukrajinou, bolo Slovensko, a to zabezpečením reverzného toku plynu. Mnohé krajiny s Ruskom naďalej pokračujú v hospodárskych kontraktoch alebo podpisujú nové. "V politike netreba hľadať žiadnu morálku ani spravodlivosť, je to vždy o len o obchodných a ekonomických záujmoch," zdôraznil.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona