Fico: Odvodová úľava zvyšuje čistý príjem nízkopríjmových ľudí

NETKY.SK • 20 November 2014, 15:26 • 2 min
Fico: Odvodová úľava zvyšuje čistý príjem nízkopríjmových ľudí

BRATISLAVA - Vláda dnes schválila zavedenie odvodovej odpočítateľnej položky (OOP) na zdravotné odvody. Sľubuje si od toho najmä zníženie nezamestnanosti na Slovensku, ako aj zvýšenie čistých príjmov nízkopríjmových zamestnancov.

slovakia

left justify in out

"Vláda schválila návrh zákona, ktorý historicky znižuje zdravotné odvody, pomáha na jednej strane zamestnávateľom, na druhej strane vytvára priestor na zvyšovanie čistého príjmu predovšetkým pre tých ľudí, ktorí zarábajú menej ako je štatistický priemer," zhodnotil na tlačovej konferencii po rokovaní kabinetu premiér Robert Fico (Smer-SD).

 

Podľa ministra financií Petra Kažimíra (Smer-SD) je najväčším problémom na Slovensku celé desaťročia dlhodobá nezamestnanosť.  "OOP je revolučné riešenie, lebo navrhuje v istom platovom pásme úplne odpustiť a v ďalších platových pásmach znížiť odvodové zaťaženie pre týchto ľudí," zhodnotil. Zároveň podotkol, že najvýraznejší pozitívny vplyv odpočítateľnej položky bude pri ľuďoch, ktorí majú plat na úrovni minimálnej mzdy. "Človek, ktorý dnes poberá minimálnu mzdu, bude mať v januári vo vrecku o 32 eur viac. To je pozitívny dopad, a zároveň to nebude stáť nič jeho zamestnávateľa," vyčíslil Kažimír.

 

Vďaka OOP by sa mala zvýšiť aj životná úroveň občanov, čo bude mať pozitívny efekt aj pre štát, a to v podobe zvýšenia domáceho dopytu. "Zamestnávateľom sa na úrovni minimálnej mzdy nezvýšia náklady práce a v pásme do 570 eur sa náklady práce dokonca výrazne znižujú," doplnil šéf rezortu financií.

 

Odvodová úľava je podľa vlády aj v prospech samotných zamestnávateľov. "Ak sme robili opatrenia v oblasti daní, kde veľmi adresne sa snažíme rozširovať daňovú základňu, tak tu biznisu peniaze vraciame, pretože zníženie odvodov neznamená nič iné ako zníženie príjmov štátu," uviedol Kažimír. Podľa neho tieto peniaze budú môcť firmy použiť buď na investície do technológií, alebo budú mať väčší apetít zamestnávať ľudí. "My si od toho sľubujeme ďalší impulz na trhu práce, pozitívny dopad na ekonomický rast," dodal Kažimír.

 

Vláda dnes odobrila aj návrh, aby parlament rokoval o právnej norme v skrátenom legislatívnom konaní. "Takýto postup sa používa v prípadoch, aby neboli veľké ekonomické škody v krajine. V tomto prípade ide o to, aby od 1. januára 2015 začal platiť nový zákon a zároveň aby nebol veľký výpadok pre zdravotné poisťovne, čo sa týka peňazí. Príprava zákona bola dlhodobá a systematická," skonštatoval minister zdravotníctva Viliam Čislák (nominant Smer-SD).



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies