Fico: Odmietam potláčanie podstaty 1. mája ako Sviatku práce

NETKY.SK • 1 Máj 2015, 13:41 • 2 min
Fico: Odmietam potláčanie podstaty 1. mája ako Sviatku práce

ŽILINA - Predseda vlády SR Robert Fico odmieta potláčanie podstaty 1. mája ako Sviatku práce, ktorého tradícia vznikla v roku 1886 v Spojených štátoch amerických a od roku 1919 ho uznávala aj prvá Československá republika.

slovakia

left justify in out

Povedal to dnes na prvomájovom zhromaždení Konfederácie odborových zväzov (KOZ) SR a Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) pri príležitosti Sviatku práce v Žiline.
     

"Chcem využiť 1. máj na to, aby sme povedali, že podporujeme myšlienky odborárov. Najmä, pokiaľ ide o Zákonník práce, kolektívne vyjednávanie, agentúrne zamestnávanie, ale aj o rast minimálnej mzdy. Budem podporovať všetky ambície, ktoré budú smerovať k navýšeniu minimálnej mzdy, aby sme sa maximálne priblížili k hranici 400 eur," povedal Fico.
     

Zdôraznil, že zvyšovanie pracovno-právnej ochrany zamestnancov nespôsobuje rast nezamestnanosti. "Upravujeme Zákonník práce skôr ľavicovým smerom. Riešili sme agentúrne zamestnávanie, kde sa vytvárali otrocké podmienky. A napriek tomu nezamestnanosť klesá. Čiže, miera ochrany zamestnanca nemá nič spoločné s tým, či zamestnanosť stúpa alebo klesá," uviedol predseda vlády.
     

Podľa prezidenta KOZ Jozefa Kollára je sociálny dialóg v súčasnosti na vysokej úrovni. "Je to rešpektovanie sociálnych partnerov v rovnovážnom vzťahu, je to o hľadaní argumentov a počúvaní jeden druhého. Čo sa týka minimálnej mzdy, navrhujeme 410 eur. Vychádzame hlavne zo súčasných ekonomických ukazovateľov, z toho, že očakávame infláciu v 2. polroku. Opierame sa aj o európske dokumenty, ako je Európska sociálna charta. Samozrejme, o výške minimálnej mzdy sa bude ešte viesť sociálny dialóg a konečnú sumu dohodneme na hospodársko-sociálnej rade," dodal Kollár.
     

Predseda ŽSK Juraj Blanár pripomenul, že ŽSK dovedna zamestnáva takmer 10.000 ľudí. "V mnohých oblastiach vždy hľadáme dialóg, aby sme mohli spolupracovať. Preto sa stal ŽSK úplne prirodzene organizátorom osláv v Budatínskom parku, do ktorého chceme opäť dostať život. Zrekonštruovali sme ho z európskych fondov, rekonštruujeme samotný hrad a chceme, aby slúžil pre ľudí. Aby tu chodili, pripomínali si históriu aj to, čo tu spoločne vytvorili predkovia. Sviatok práce je svetovo uznávaný a je to vyznávanie hodnoty, ktorá je dôležitá pre každého človeka. Či to niekto chce počuť alebo nechce, je to tak. A ŽSK je moderná samospráva, ktorá chcela na takéto hodnoty nadviazať," uzatvoril Blanár.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies