Fico odmieta pri migrantoch politiku kvót,nechápe postoj poslancov EP

NETKY.SK • 12 Máj 2015, 16:16 • 2 min
Fico odmieta pri migrantoch politiku kvót,nechápe postoj poslancov EP

VALTICE – Európska rada sa dohodla, že akékoľvek rozhodnutie členských štátov únie týkajúce sa migrantov musí byť postavené na dobrovoľnosti a preto principiálne odmietam politiku kvót, vyhlásil dnes na tlačovej besede po rokovaní slovenskej a českej vlády premiér Robert Fico.

slovakia

left justify in out

Reagoval tak na iniciatívy zaviesť pre jednotlivé štáty Európskej únie kvóty na prijatie migrantov. Podľa Fica vidno na reakcii europoslancov, aj za stranu Smer-SD, ktorí politiku kvót v rezolúcii podporili, že sú úplne odtrhnutí od reálneho života a nesledujú rozhodnutia rady. Zároveň slovenský premiér zdôraznil, že sa málo venuje príčinám zvyšujúceho počtu migrantov.

 

Český premiér Bohuslav Sobotka rovnako pripomenul, že európska rada prijala záver o dobrovoľnom charaktere prijímania migrantov. Jednotlivé krajiny na úrovni vlád sa samé majú rozhodnúť, koľkým migrantom vedia poskytnúť domov, myslí si český premiér. Zdôraznil, že ČR sa dobrovoľne rozhodla, že poskytne domov asi 70 utečencom zo Sýrie a dá štipendiá zhruba 20 sýrskym študentom. Česko sa snaží pomáhať aj priamo v utečeneckých táboroch v Turecku, Jordánsku a na severe Afriky. V súvislosti s vývojom situácie na Ukrajine Sobotka uviedol, že Ukrajinci sú už najväčšia národnostná menšina v Čechách a predbehli aj Slovákov. Rozhodli sme sa podporiť aj repatriáciu českých potomkov z Ukrajiny do Čiech, pripomenul ďalšiu z aktivít českej vlády jej premiér. „Vieme ponúknuť solidaritu a pomoc, ale zložitá situácia nie je len na juhu Európy, ale aj na východe a aj na tú musíme reagovať,“ vyhlásil.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies