Fico odmieta kritiku Beňovej výroku o cirkvi, máme slobodu prejavu

NETKY.SK • 17 December 2014, 12:11 • 2 min
Fico odmieta kritiku Beňovej výroku o cirkvi, máme slobodu prejavu

BRATISLAVA - Premiér Robert Fico nesúhlasí s kritikou europoslankyne Moniky Flašíkovej Beňovej, ktorá na Facebooku katolíckych biskupov nazvala "starými černokňažníkmi" a "chrapúňmi".

slovakia

left justify in out

 Predseda vlády sa odvoláva na slobodu prejavu, ktorú priniesol november 1989. Fico to píše v odpovedi na interpeláciu poslanca Národnej rady SR za KDH Jozefa Mikloška, ktorý sa pýtal, čo mieni strana Smer-SD podniknúť proti nezodpovednému postoju Flašíkovej Beňovej. "Rovnako ako Vy, vážený poslanec, nemusím súhlasiť s názorom pani poslankyne Beňovej, spomínaným vo Vašej interpelácii, ani so spôsobom jeho prezentácie. Skutočnosťou však je, že výsledkom novembra 1989, ktorého 25. výročie sme si pred niekoľkými dňami pripomenuli, je aj sloboda prejavu a slobodné vyjadrenie svojho názoru," píše Fico. Akékoľvek potláčanie tohto práva je podľa premiéra zároveň potláčaním ľudských práv v demokratickej spoločnosti. "Z uvedeného dôvodu sa nemôžem stotožniť s Vaším postojom vyjadreným v interpelácii, ktorý môže viesť k tomu, že si cielene začneme vyberať z demokracie iba to, čo sa nám hodí k potláčaniu či obmedzovaniu práv iných," ukončil Fico.

 

Flašíková Beňová zverejnila 19. októbra na sociálnej sieti tento výrok: "Prekvapilo niekoho, že tí starí černokňažníci zasadali v princípe úplne zbytočne? A že celá synoda bola len sofistikovaný marketingový ťah slúžiaci na deklarovanie konzervativizmu a jeho moci medzi tými, ktorí kryjú pedofíliu, kokaín a Vatikánsku banku. Nuž, Boh ich vidí, chrapúňov starých". Mikloško na to reagoval listom generálnemu prokurátorovi aj interpeláciou na predsedu vlády. Generálny prokurátor Jaromír Čižnár posúdil Mikloškov list ako trestné oznámenie na europoslankyňu pre podozrenie z trestného činu hanobenia národa, rasy a presvedčenia. V súčasnosti sa prípadom zaoberá polícia. 

 

 

 

 

 

Mikloško v interpelácii na Fica zdôrazňuje, že internetová diskusia o výroku europoslankyne vyvolala stovky vulgárnych a znevažujúcich proticirkevných výrokov. "Autorka statusu ho mohla stiahnuť, niečo k nemu povedať alebo zrušiť surové príspevky. Nestalo sa to, týmito výrokmi urazila trištvrtiny veriacich občanov Slovenska, ponížila pápeža, kardinálov, biskupov, kňazov a veriacich," argumentoval poslanec za KDH. Poukázal pritom aj na prípad športovej komentátorky Kristíny Kormúthovej, ktorá sa na Facebooku hanlivo vyjadrovala o Rómoch a RTVS ju vyhodila z práce.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona