Fico odletel do Bruselu na summit, témou bude opäť migrácia

NETKY.SK • 15 Október 2015, 13:44 • 2 min
Fico odletel do Bruselu na summit, témou bude opäť migrácia

BRATISLAVA – Predseda vlády Robert Fico odletel na zasadnutie Európskej rady v Bruseli. Hlavnou témou summitu bude opäť migrácia. Lídri členských štátov nadviažu na mimoriadny summit, ktorý bol 23. septembra, keď Európska komisia predstavila balík opatrení s cieľom znížiť dopady migračnej krízy a zamerať sa na riešenie jej príčin a dôsledkov.

slovakia

left justify in out

Dokument, ktorý hodnotí stav vykonávania prioritných opatrení v rámci európskej migračnej agendy v stredu zverejnila Európska komisia. Jej šéf Jean Claude Juncker tvrdí, že už začína fungovať koncepcia krízových vstupných centier (hot-spotov), pričom podporné tímy na riadenie migrácie sú už plne funkčné na talianskom ostrove Lampedusa a nasadzujú sa v Grécku. To umožnilo, aby sa premiestnili prví žiadatelia o azyl z Talianska do Švédska, ale zároveň aby odleteli neregulárni migranti, ktorí nemajú právo zostať na území EÚ.

 

"Komisia spolupracuje s členskými štátmi, aby sa operatívne pripravili na presídlenie osôb, ktoré potrebujú medzinárodnú ochranu, priamo z tretích krajín," uviedol Juncker. Prví sýrski utečenci už boli presídlení do Talianska, Českej republiky a Lichtenštajnska. Dokument Komisie hovorí aj o peniazoch, ktoré na riešenie krízy pôjdu. Komisia by mala vynaložiť 9,2 miliardy eur počas rokov 2015 – 2016.

 

Ako už uviedol Fico, predpokladá, že témy migrácie, Sýrie a Líbye zaberú väčšinu rokovania. Pred začiatkom summitu sa stretnú krajiny V4 a prediskutujú nielen spoločný postoj k zámerom Rady, ale aj kroky na posilnenie vonkajšej schengenskej hranice. Fico víta, že Európska rada sa bude venovať dôvodom migrácie – situácii v Sýrii, ale aj situácii v Turecku, Jordánsku a Libanone, kde sú záchytné utečenecké tábory.

 

Diskutovať sa tiež bude o tzv. Dublinských dohovoroch, podľa ktorých za azylové konanie zodpovedá tá krajina EÚ, v ktorej migranti prvýkrát vstúpili na územie Európskej únie. Podľa premiéra nebudeme patriť medzi krajiny, ktoré podporujú ich liberalizáciu. “Budeme naďalej zodpovedným partnerom pri riešení tejto krízy,“ konštatoval Fico v stredu na Výbore NR SR pre európske záležitosti.

 

Lídri by na zasadnutí mali zhodnotiť aj výsledky konferencie o západobalkánskej migračnej ceste, ktorá sa uskutočnila 8. októbra a stav príprav na summit EÚ a afrických krajín vo Vallette na Malte naplánovaný na 11. až 12. novembra. Je možné, že lídri členských štátov zosumarizujú aj doterajšiu diskusiu k správe piatich predsedov o hospodárskej a menovej únii a debatovať by mohli aj o vzťahu Spojeného kráľovstva a EÚ.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies