Fico tvrdí odkaz Grékom: Ľutujeme a Dovidenia, hľadajte iné riešenia

NETKY.SK • 13 Február 2015, 10:24 • 2 min
Fico tvrdí odkaz Grékom: Ľutujeme a Dovidenia, hľadajte iné riešenia

BRUSEL - Štvrtková neformálny summit EÚ v Bruseli sa okrem otázok spojených s Ukrajinou a ojom proti terorizmu zaoberal aj hospodárskym vývojom Európskej únie a požiadavkami Grécka prehodnotiť svoj štáty dlh. Slovensko v tejto otázke nehodlá ustupovať upozornil po skončení summitu predseda vlády SR Robert Fico.

slovakia

left justify in out

Šéf slovenskej vlády uviedol, že grécky premiér Alexis Tsipras na svojom prvom vystúpení na summite EÚ viackrát pred ostatnými premiérmi a prezidentmi hovoril o redukcii štátneho dlhu.
      

"Tu, myslím si, narazí kosa na kameň. A nielen Slovensko, ale aj ďalšie krajiny, ktoré sú v eurozóne principiálne odmietnu, aby Grécko nemuselo plniť záväzky, ku ktorým sa dobrovoľne v minulosti prihlásilo," zhodnotil situáciu premiér.
      

Spresnil, že SR je pripravená diskutovať o úprave štrukturálnych reforiem, je pripravená hovoriť o fiškálnom mixe a o tom, čo Grécko má alebo nemá robiť, aby neohrozilo plnenie svojich záväzkov. Ale nie je možné ustúpiť Tsiprasovi, ktorý požaduje úplne novú zmluvu medzi Gréckom a ostatnými štátmi, ktorá by viedla k výraznému škrtaniu dlhov krajiny. 
     

"Toto je pre nás červená čiara. Ani cent Slovensko nezaplatí," prízvukoval Fico. Dodal, že nevie dobre pochopiť, ako si to vlastne nový šéf gréckej vlády predstavuje. Ak dôjde k odpísaniu dlhu, kto potom zaplatí za tento dlh, ktoré finančné inštitúcie? Fico upozornil, že bol prijatý program finančnej záchrany, za ktorý iné krajiny ručia, v prípade Slovenska je to jedno percento, ale odmieta myšlienku, že by Slováci mali dávať peniaze na niekoho, kto si neplní svoje povinnosti.
      

"Tu nie je kde uhnúť. Môžeme iba povedať Grékom 'Ľutujeme' a 'Dovidenia, hľadajte iné riešenia'," odkázal slovenský premiér do Grécka. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona