Fico: Očakávam, že sa nastaví výraznejšia dynamika rastu minimálnej mzdy

NETKY.SK • 13 December 2016, 13:06 • 2 min
Fico: Očakávam, že sa nastaví výraznejšia dynamika rastu minimálnej mzdy

Bratislava 13. decembra (TASR) - Minimálna mzda na Slovensku by mala rásť rýchlejšie. Pôvodne vláda plánovala, aby úroveň 500 eur dosiahla v roku 2020. Ako na dnešnej tlačovej konferencii informoval premiér Robert Fico (Smer-SD), očakáva od ministra práce Jána Richtera (Smer-SD), že v roku 2017 okamžite od januára začne veľmi intenzívny dialóg so zamestnancami a zamestnávateľmi o výške minimálnej mzdy.

slovakia

left justify in out

"Mali sem pôvodný plán, aby minimálna mzda v roku 2020 začínala päťkou, teda bola vyššia ako 500 eur, ale keďže sa ekonomike darí a my musíme neustále vytvárať tlak na rast miest, očakávam od pána ministra, že nastaví podstatne výraznejšiu dynamiku pri zvyšovaní mzdy tak, aby sme dosiahli túto hranicu, čo najrýchlejšie," avizoval Fico.

 

Podľa neho zvýšiť minimálnu mzdu na Slovensku umožňuje vláde ekonomika, ktorej sa darí. "Ekonomike sa naozaj darí. Je veľmi dôležité, aby ľudia, čo najviac pocítili tento pozitívny hospodársky rast," podotkol Fico. Richter uviedol, že úroveň minimálnej mzdy 500 eur je reálnou ambíciou už v priebehu dvoch rokov.

 

Vláda sa chce v budúcom roku zamerať na ľudí, ktorí odmietajú pracovať. Ministerstvo práce už pripravilo novelu zákona o službách zamestnanosti a hmotnej núdzi. "Musíme jasne oddeliť tých, ktorí nechcú pracovať od tých, ktorí chcú. Chceme zabezpečiť, aby rozdiel medzi tými, ktorí pracujú a nepracujú, bol výrazný, aby sa oplatilo pracovať," uviedol Fico. Okrem tejto právnej normy sa má zvyšovať aj materská a rodičovská dávka.

 

Richter zároveň avizoval, že okrem prijímania legislatívy v oblasti opatrovateľských služieb budú prioritou aj starodôchodcovia. Vláda tiež chce pracovať na legislatíve, aby do konca volebného obdobia dosiahol príspevok pre ľudí, ktorí sa starajú o rodinných príslušníkov výšku príjmu minimálnej mzdy.

 

V prípade starodôchodcov minister práce uviedol, že vláda odstraňuje všetky "skrivodlivosti voči starodôchodcom". "Sú to ľudia, ktorí sú vo vyššom veku, ktorí potrebujú prostriedky na lieky a iné záležitosti. Preto ideme riešiť tento problém," avizoval Richter. Zmeny by sa mali dotknúť 100.000 dôchodcov. "Priemerne sa starodôchodcom bude zvyšovať dôchodok o 50 eur," dodal Richter.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona