Fico: Obce a mestá úspešne naplnili Memorandum, ktoré podpísali s vládou

NETKY.SK • 28 Máj 2014, 16:27 • 2 min
Fico: Obce a mestá úspešne naplnili Memorandum, ktoré podpísali s vládou

BRATISLAVA - Mestá a obce vykázali za rok 2013 prebytok hospodárenia v sume 121,8 milióna eur, čo pri zohľadnení určitého výpadku plánovaných príjmov z dane z príjmov fyzických osôb znamená úspešné naplnenie cieľov Memoranda o spolupráci medzi vládou a Združením miest a obcí Slovenska (ZMOS). V úvode dnešného 25. snemu ZMOS to vyhlásil premiér Robert Fico (Smer-SD) s tým, že dobré výsledky konsolidácie v najbližšom čase umožnia vláde pripraviť pre občanov balíček pozitívnych opatrení.

slovakia

left justify in out

"Aktívnym spôsobom ste sa zúčastnili na dobrých výsledkoch, ktoré Slovenská republika dosiahla," konštatoval Robert Fico s tým, že konštruktívny dialóg medzi vládou a ZMOS si mimoriadne váži. Pripomenul, že Slovensko dosiahlo za rok 2013 zníženie deficitu štátneho rozpočtu na 2,77 percenta HDP a bolo vyradené z procedúry nadmerného deficitu. Aktuálne si preto na finančných trhoch požičiava za historicky najnižšie úroky. 

 

"Hospodársky rast v roku 2014 má predstavovať 2,2 percenta a na budúci rok by to mal byť štvrtý najväčší rast v EÚ," povedal premiér. Tieto čísla sa podľa neho podarí dosiahnuť len v prípade, že EÚ nepristúpi k najprísnejšiemu variantu sankcií voči Rusku, ktoré by slovenskú ekonomiku výrazne poškodili. 

 

Za veľký problém považuje predseda vlády nezamestnanosť, ktorú sa však podľa jeho slov darí pomaly znižovať. "Dnes je najnižšia miera nezamestnanosti od januára 2011," poznamenal Robert Fico.

 

Zdôraznil, že konsolidačný úspech nemá priniesť pozitíva len medzinárodným finančným trhom, ale aj mestám a obciam, ako aj občanom, pre ktorých v tomto zmysle vláda pripravuje pozitívny balíček opatrení.

 

"Nebola to moja vláda, ktorá znížila podiel miest a obcí na daniach fyzických osôb," povedal premiér s tým, že jeho kabinet už tento podiel čiastočne zvýšil. "Sme pripravení prijať rozhodnutia, ktoré zabezpečia, aby k 1. januáru 2016 bol znova 70,3 percenta," dodal. Podľa predsedu vlády je pripravená aj novela zákona o miestnych daniach. Čo sa týka štyroch pripravovaných legislatívnych zmien v oblasti regionálneho školstva, budú prijaté až po dosiahnutí dohody so ZMOS-om. "Do roku 2016 chceme použiť viac ako 100 miliónov eur na dobrovoľných hasičov," pripomenul s tým, že bude pokračovať aj séria výjazdových rokovaní vlády.

 

Na margo pripravovanej novely infozákona Fico poznamenal, že jeho vláda zrejme nebude mať problém nájsť so ZMOS-om dohodu na pripomienkach, už dnes však dostáva aj stanoviská mimovládnych organizácií a napokon bude podľa neho potrebné v tejto veci rozhodnúť politicky.

 

"Ako viete, 15. januára 2014 boli v Európskom parlamente schválené nové návrhy smerníc v oblasti verejného obstarávania," upozornil premiér. Ak to bude nevyhnutné, vláda predloží najprv malú novelu zákona o verejnom obstarávaní a s väčšou legislatívnou zmenou príde až s účinnosťou od 1. júla 2015, keď sa bude končiť aktuálne obdobie pre čerpanie eurofondov, ktoré nám EÚ predĺžila o dva roky. "Prvé peniaze z eurofondov v novom programovom období 2014-2020 by Slovensko mohlo začať používať už v tomto roku. Návrh partnerskej dohody na roky 2014-2020 bol odoslaný do Bruselu a ak všetko pôjde dobre, budeme štvrtí alebo piati v poradí, ktorí partnerskú dohodu podpíšu," podčiarkol Robert Fico.

 

Premiér vyzval starostov a primátorov, aby nemlčali, ak sa stretnú s prípadmi podozrení z neetického konania alebo klientelizmu a korupcie. Dodal, že v takomto prípade sa môžu obrátiť aj na jeho úrad. "Ak sa niekto z vás stretne s aktivitou, ktorú bude považovať za neetickú, nemorálnu, nebuďte ticho. Pokiaľ nezačneme spolupracovať, stále to bude len na úrovni chýrov a klebiet," dodal.

 

Premiér zároveň požiadal prítomných členov vlády, aby na sneme ostali dlhšie a boli k dispozícii starostom a primátorom na konzultácie, prípadne riešenie ich problémov.

 

"Už od pádu železnej opony predstavujete odpoveď na otázku, ako hospodáriť a spravovať samých seba," prihovoril sa účastníkom snemu podpredseda parlamentu a predseda KDH Ján Figeľ. Dodal, že tak, ako je v ekonomike potrebná konkurencia, je v politike potrebná opozícia. "Líšime sa prístupom k tomu, ako konsolidovať, aby netrpel štátny dlh alebo sektor zamestnanosti. Sú rôzne cesty k cieľom, ktoré sú potrebné," zdôraznil. Pre KDH je podľa neho popri zamestnanosti prioritou oblasť spravodlivosti a rodiny. "Inak sa pozeráme na niektoré rozpočtové pravidlá. Na to, aby pri hazardných hrách obce mali slovo a mohli rozhodovať. Tak isto nepovažujeme za správne, že sa pri významných investíciách obciam odoberá právo v stavebnom alebo územnom konaní," dodal. Zároveň pripomenul, že KDH navrhlo pre starostov a primátorov podmienku minimálne stredoškolského vzdelania. "Veľmi často nám zlé meno robia tí, ktorí sa len nechajú zvoliť, ale nerozumejú tomu, čo je to finančná zodpovednosť," uzavrel Figeľ. 

 

Na dnešnom otvorení 25. snemu ZMOS sa okrem predsedu vlády Roberta Fica (Smer-SD), podpredsedov parlamentu Jany Laššákovej, Renáty Zmajkovičovej (obidve Smer-SD), Jána Figeľa (KDH) a Eriky Jurinovej (OĽaNO) zúčastnili ministri Robert Kaliňák, Peter Žiga, Dušan Čaplovič, Tomáš Malatinský, Ján Počiatek, Ľubomír Jahnátek, Ján Richter a Tomáš Borec. 

 

Na snem prišli viacerí poslanci NR SR, predsedovia VÚC, ambasádori, predseda NKÚ Ján Jasovský, predseda zboru premiérových poradcov Vladimír Faič, zástupcovia odborových zväzov a zamestnávateľských združení, ako aj partnerských organizácií ZMOS z Českej republiky, Moldavska, Zakarpatskej Ukrajiny a Rakúska.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona