Fico o údajnom chystanom prepúšťaní v U.S. Steele nevie

NETKY.SK • 3 December 2015, 15:21 • 2 min
Fico o údajnom chystanom prepúšťaní v U.S. Steele nevie

TRNAVA / BRATISLAVA - Premiér Robert Fico nemá informácie, že by U.S. Steel Košice pripravoval hromadné prepúšťanie.

slovakia

left justify in out

"Príslušní ministri boli nedávno na návšteve v centrále U.S. Steelu a tiež nedostali takéto informácie," povedal Fico vo štvrtok v Trnave. "Predpokladám, že ak by U.S. Steel išiel urobiť rozhodnutie, ktoré je nieže v rozpore, ale priam by atakovalo memorandum, ktoré sme podpísali, predstavitelia U.S. Steelu by priamo kontaktovali vládu SR," uviedol premiér. "Ak by sa tak stalo, budeme to okamžite riešiť. Treba si uvedomiť, že je to súkromná firma," uzavrel premiér.


Denník Korzár vo štvrtok informoval, že je ohrozených až 15 % pracovných miest, teda o prácu by malo prísť vyše 1 500 zamestnancov. Prví nadbytoční zamestnanci by mohli odísť najskôr v apríli budúceho roku, keďže v marci sa končí platnosť súčasnej kolektívnej zmluvy. Jedným z dôvodov je aj zvýšenie produktivity práce a tým pádom aj zvýšenie hodnoty železiarní v prípade, ak by sa ich U.S. Steel rozhodol predať. Šéf odborov v železiarňach Mikuláš Hintoš povedal, že síce už z viacerých strán zachytil podobné informácie o možnom znížení počtu zamestnancov, no pokiaľ im ich nepotvrdí vedenie podniku, nechce sa vyjadrovať.


Viacerí zamestnanci U.S. Steelu denníku Korzár potvrdili, že sa na ich úsekoch už začínajú vytvárať zoznamy ľudí, ktorí budú nad čiarou a ktorých prepustia. Vedenie spoločnosti neodpovedalo na otázku, koľkých ľudí by sa malo týkať avizované prepúšťanie v U.S. Steele. Podľa riaditeľa odboru vonkajších vzťahov Jána Baču je však momentálna situácia veľmi komplikovaná a oni na to musia pružne reagovať. Konkrétne spôsoby spoločnosť nezverejní, určite však podľa Baču dodrží platnú kolektívnu zmluvu.


Memorandum, na ktoré sa premiér odvoláva, podpísali predstavitelia slovenskej vlády a amerického investora v roku 2013 a týka sa ďalšieho pôsobenia amerického investora v Košiciach. Vláda sľúbila americkej firme podľa premiéra úľavy v oblasti energetiky a v oblasti životného prostredia. Slovensko neposkytlo americkému investorovi žiadny priamy investičný stimul zo štátneho rozpočtu. Americká spoločnosť U.S. Steel sa naopak zaviazala, že udrží zamestnanosť v košickom podniku. Vláda dohodou dosiahla, že Američania z košickej hutníckej fabriky neodídu najbližších päť rokov, nebudú hromadne prepúšťať a udržia zamestnanosť na súčasnej úrovni.


Oceliarsky gigant chcel z Košíc odísť pre končiace sa daňové prázdniny, rastúce energetické náklady, či pre prísnejšie regulácie Európskej únie v oblasti životného prostredia. Firma pre opatrenia Bruselu musí napríklad do roku 2016 zrekonštruovať tri kotle, ktoré spaľujú energetické uhlie a poháňajú turbíny podnikovej elektrárne.


Spoločnosť U.S. Steel Košice vznikla prevzatím niekdajšieho hutníckeho kombinátu VSŽ americkou spoločnosťou U.S. Steel Corporation v júni roku 2000. V súčasnosti podnik spolu s dcérskymi spoločnosťami patrí k najväčším výrobcom plochých valcovaných výrobkov v Európe, ktoré dodáva najmä pre automobilový, strojársky a elektrotechnický priemysel. Hlavnou činnosťou U. S. Steel Košice je výroba ocele, plochých valcovaných výrobkov z ocele, špirálovo zvarovaných rúr a radiátorov. Spolu zamestnáva približne 11 tisíc pracovníkov.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies