Fico o sankciách voči Rusku: Je zvláštne, že krajina, ktorá bojuje proti terorizmu, má byť trestaná

NETKY.SK • 21 Október 2016, 16:13 • 2 min
Fico o sankciách voči Rusku: Je zvláštne, že krajina, ktorá bojuje proti terorizmu, má byť trestaná

BRUSEL - Sankcie Európskej únie voči Rusku sú nezmyselné a nefungujú. Uviedol to predseda vlády SR Robert Fico po skončení summitu EÚ v Bruseli pri hodnotení rokovaní v oblasti zahraničných vzťahov.

slovakia

left justify in out

Premiér pripomenul, že lídri sa v tejto oblasti venovali hlavne situácii na Ukrajine a v Sýrii. V tejto súvislosti zopakoval, že sankcie voči Rusku sú nezmyselné a nefungujú, čo podľa neho na summite tvrdili viacerí premiéri s poukázaním na to, že sankcie vážne poškodili ich ekonomiky.

 

Dodal, že vzájomný obchod SR s Ruskou federáciou sa znížil o 30 percent, ako však priznal, nie je to len v dôsledku sankcií, aj keď tie mali určitý vplyv na vzájomný obchod. "Pýtam sa, či to má logiku, keď sa navzájom sankcionujeme a pritom sa vôbec nemení postoj sankcionovaného k témam, ktoré sú predmetom trestania," zhodnotil situáciu. Fico upozornil, že nepatrí k politikom, ktorí rozbíjajú jednotu únie, a preto vždy v Bruseli, kde povie svoj názor, podporí jednotnú pozíciu, pretože pre Slovensko je dôležitá jednota Európy a kto nie je proeurópsky, ide proti národným záujmom.

 

Premiér s odkazom na Ukrajinu kritizoval dvojaký meter Európanov, keď na jednej strane EÚ chce pomáhať Ukrajine a na strane druhej vznikajú projekty ako Nord Stream 2, ktorý by ročne pripravil Ukrajinu o najmenej tri miliardy eur.

 

Dianie v Sýrii je podľa Fica šancou pre EÚ, aby sa ukázala ako rozhodný hráč, najmä v čase, keď sú USA viazané prezidentskými voľbami, Bezpečnostná rada OSN je "nefunkčná" a do deja sa zapája Rusko.

"Nemôžeme dať od toho ruky preč," skonštatoval. Upozornil, že závery Európskej rady vyzývajú na prísne trestanie osôb, ktoré páchajú vojnové zločiny, na sankcionovanie osôb a skupín, ktoré porušujú medzinárodné právo a je tu aj záväzok EÚ sledovať situáciu v Aleppe, kde dochádza k útokom a obetiam spomedzi civilistov.

 

Na otázku, ako vníma závery Európskej rady, podľa ktorých je medzi spojencami sýrskej vlády vinnými za útoky na Aleppo menované Rusko, Fico uviedol, že je tu "zvláštna situácia". Keďže medzinárodný boj proti terorizmu a Islamskému štátu nie je možný bez ruskej účasti, pričom v rámci tohto boja dochádza na všetkých stranách k vedľajším stratám a usmrcovaniu civilistov. "Je ťažké odpovedať, či krajina, ktorá sa zúčastňuje na boji proti terorizmu, má byť kvôli tomu sankcionovaná," upozornil premiér. A zopakoval, že dnes je už jasné, že sankcie EÚ voči Moskve kvôli dianiu na Ukrajine nezmenili postoj Ruska.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona