Fico: O nové nákladné letisko v Bratislave mali záujem aj čínski investori

NETKY.SK • 6 November 2016, 08:57 • 2 min
Fico: O nové nákladné letisko v Bratislave mali záujem aj čínski investori

BRATISLAVA/RIGA - Bratislava má veľmi dobré možnosti na vybudovanie nákladného letiska, o čo v minulosti prejavili veľký záujem aj čínski investori. Po sobotňajšom (5.11.) stretnutí predsedov vlád 16 krajín strednej a východnej Európy (SVE16) a Číny v lotyšskej Rige to konštatoval slovenský premiér Robert Fico (Smer-SD).

slovakia

left justify in out

Zopakoval, že nepočíta s privatizáciou bratislavského letiska. „Hovorím o výstavbe úplne novej časti letiska, ktorá by sa zaoberala nákladnou leteckou dopravou,“ zdôraznil. O hľadaní strategického partnera na rozvoj najväčšieho letiska na Slovensku sa hovorí už dlhšie, naposledy túto možnosť pred pár dňami spomínal minister dopravy Árpád Érsek (Most-Híd).

 

V súvislosti s leteckým spojením s Čínou existuje podľa Fica pomerne veľký tlak zo strany krajín SVE na priame prepojenia s najľudnatejšou krajinou sveta. „Vítame, že dnes je priame spojenie do Prahy a Budapešti. Ponúkame vytvorenie trojuholníka Peking-Praha-Bratislava, pracujeme na tomto návrhu,“ priblížil slovenský premiér.

 

Jeho čínsky náprotivok však upozornil, že v súčasnosti je kapacita Pekingu z hľadiska leteckých možností vyčerpaná. V metropole Číny preto stavajú nové letisko, zároveň však podľa Fica odporúčajú orientovať sa aj na iné regióny krajiny, vzhľadom na jej veľkú rozlohu a počet obyvateľov.

 

Vyzdvihol, že narastá aj záujem čínskych občanov o turizmus. V snahe o rozvoj cestovného ruchu treba podľa premiéra riešiť aj také technické veci ako spôsob udeľovania víz. „Dnes ich poskytujeme iba v Pekingu. Musíme diskutovať aj na tému, kde inde by sme ešte vedeli víza na území Číny poskytovať,“ vysvetlil.

 

V súvislosti so záujmom čínskych investorov o slovenské firmy pripustil, že veľa šumu sa objavilo aj okolo oceliarne U. S. Steel v Košiciach. „Naša pozícia je, boli by sme najradšej, keby americký investor v Košiciach zostal. To by bolo najlepšie riešenie pre všetkých,“ dodal Fico.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona