Fico: O nižšej DPH na vybrané potraviny by mal parlament rokovať v septembri

NETKY.SK • 14 Júl 2015, 13:57 • 2 min
Fico: O nižšej DPH na vybrané potraviny by mal parlament rokovať v septembri

MADUNICE - Nový zákon o znížení dane z pridanej hodnoty (DPH) na vybrané druhy potravín by sa mal dostať na rokovanie Národnej rady SR v septembri.

slovakia

left justify in out

Uviedol to premiér Robert Fico, ktorý sa bol dnes spolu s ministrom pôdohospodárstva Ľubomírom Jahnátkom pozrieť na priebeh žatevných prác v Poľnohospodárskom výrobno-obchodnom družstve Madunice v okrese Hlohovec. Podľa premiéra má už vláda predbežnú predstavu, pri ktorých potravinách by sa sadzba DPH mala znížiť z 20 na 10 %. 
     

"My sme už prakticky v cieli. Približne vieme, ktoré potraviny budú spadať do tohto rámca, ale oznámime to verejnosti, až keď to bude v podobe návrhu zákona. Ale už dnes môžeme hovoriť o chlebe, o mlieku a o čerstvom mäse, ale pripomínam, že pôjde o čerstvé mäso, pretože nemáme záujem podporovať dovoz mrazeného mäsa. Stále sme v štádiu veľkých diskusií na túto tému zníženia DPH. Ministerstvo pôdohospodárstva vypracovalo prvé analýzy, čo by tam všetko mohlo spadať," uviedol Fico.
     

Podľa jeho slov má byť návrh zákona o znížení DPH na vybrané druhy potravín predložený na rokovanie vlády tak, aby o ňom rozhodla do konca augusta. "A na septembrovej schôdzi parlamentu pôjde zákon do prvého čítania. Zmeníme zákon o DPH a presne pomenujeme, na ktorý okruh potravín sa sadzba DPH zníži. Musíme všetko pripraviť tak, aby zákon platil od 1. januára 2016. Verím, že po tvrdých rokovaniach s obchodníkmi a s obchodnými reťazcami sa podarí zabezpečiť, aby bol ten prenos do ceny potravín maximálny. My sme oznámili, že chceme znížiť DPH a urobíme to. Môžeme si to dovoliť, lebo nám to situácia umožňuje. Máme dosť rôznych nástrojov, aby sme kontrolovali vývoj cien a urobíme všetko preto, aby sa zníženie v cenách potravín v obchodoch naozaj prejavilo," vyhlásil Fico.
     

Podľa slov ministra pôdohospodárstva Ľubomíra Jahnátka chce vláda zabrániť prípadnému zneužívaniu zníženej DPH presnou klasifikáciu výrobkov, na ktoré sa bude nová sadzba vzťahovať. "Aby nedošlo k zamieňaniu a k zneužívaniu tejto DPH, budú výrobky definované presne podľa colnej klasifikácie. Ministerstvo spravilo presný popis 157 druhov výrobkov, o aký druh pôjde, akého bude zloženia, akej kvality. Čiže vláda, keď schváli nejaký zoznam, bude v ňom aj presný odkaz na príslušné vyhlášky a smernice, v ktorých sú tieto potraviny definované, aby nedošlo k rôznemu zneužívaniu zo strany obchodov," povedal Jahnátek. Minister pripomenul, že vláda sa bude usilovať, aby sa zníženie DPH pri vybraných potravinách aj reálne premietlo do ich cien. Preto plánuje cenotvorbu obchodníkov podrobne monitorovať. Spolupracovať chce pri tom so samosprávami, Agrárnou komorou Slovenska, Slovenskou poľnohospodárskou a potravinárskou komorou i Jednotou dôchodcov Slovenska. "Máme pripravený aj návrh memoranda s obchodnými reťazcami, ktorý by mohol byť podpísaný, ak ho vláda odsúhlasí. Chceme monitorovať ceny už od septembra tohto roku, aby sme videli, ako sa to vyvinie na konci roka, aby sme videli, kde sa to využíva, kde zneužíva a od 1. januára 2016 by mala platiť nová DPH s tým, že chceme minimálne ešte tri mesiace monitorovať ceny, ale o všetkom ešte bude rozhodovať vláda," dodal Jahnátek.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies