VIDEO Fico o migrácii: Slovensko nepodľahne kritike západu

NETKY.SK • 31 August 2015, 13:35 • 2 min
VIDEO Fico o migrácii: Slovensko nepodľahne kritike západu

BRATISLAVA - Slovensko nepodľahne a neakceptuje kritiku niektorých politických lídrov zo západnej Európy, ktorým sa nepáči prístup východoeurópskych štátov k problematike migrácie.

slovakia

left justify in out

"Máme množstvo argumentov," vyhlásil premiér Robert Fico (Smer-SD) po skončení dnešnej mimoriadnej Bezpečnostnej rady SR, na ktorej sa zúčastnil aj predseda parlamentu Peter Pellegrini.


"Pokiaľ si nezačneme hovoriť pravdu o migrácii, tak sa nikdy nepohneme z miesta," dodal Fico s tým, že sa mu ťažko prijíma kritika od krajín, ktoré nesúhlasili so vstupom Bulharska a Rumunska do Schengenu.


Na dnešnej Bezpečnostnej rade padlo rozhodnutie, že v stredu (2.9.) vláda schváli svoju pozíciu na ďalšie očakávané európske rokovania.

 

 


Koncom týždňa sa okrem toho k tejto téme uskutoční summit premiérov Vyšehradskej štvorky. Summit premiérov krajín Visegrádskej štvorky (V4) na tému migrácie bude v Prahe v piatok alebo v nedeľu. Ako po zasadnutí mimoriadnej Bezpečnostnej rady informoval predseda vlády Robert Fico, už komunikoval s českým kolegom Bohuslavom Sobotkom. Spoločný postoj, že budeme odmietať kvóty, ostáva podľa Fica nemenný. Dodal, že by privítal, ak by to bol spoločný postoj krajín V4, teda aj Poľska a Maďarska.


Fico znova zopakoval, že vláda zásadne odmieta povinné kvóty prerozdeľovania migrantov. "Nikdy s nimi nebudem súhlasiť," prízvukoval s tým, že povinné kvóty nevedú k riešeniu tejto problematiky.

 

V stredu by mal minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslav Lajčák spolu so šéfmi rezortom obrany a vnútra Martinom Glváčom a Robertom Kaliňákom vláde predložiť návrh pozície vlády SR na ďalšie rokovania. „Pravdepodobne povieme aj o sume, aj o tom, čo môžeme poskytnúť,“ povedal Fico o návrhu, ktorý by vláda mala schváliť v stredu. V návrhu by vláda mala schváliť aj pomoc humanitárneho charakteru. 


Na Bezpečnostnej rade takisto ministri spolu s predsedom parlamentu Petrom Pellegrinim odmietli kritiku niektorých západných politikov na adresu východoeurópskych krajín, ktoré odmietajú rozdelenie migrantov. „Správame sa presne podľa záverov európskych rád a v rámci dobrovoľného príspevku sme pripravili také kroky, ktoré vzhľadom na naše možnosti výrazne môžu pomôcť v boji proti migrácii,“ povedal Fico. „Vláda nepodľahne a neakceptuje túto kritiku,“ vyhlásil premiér. 

 

Sprava: Predseda NR SR Peter Pellegrini a predseda vlády SR Robert Fico

img


Fico hovoril aj o lepšej ochrane južnej hranice a intenzívnejšom boji proti pašerákom. Ochrana južnej hranice je aj podľa ministra vnútra Kaliňáka „prakticky nulová“. Šéf rezortu vnútra takisto odmieta rozdelenie migrantov a pripomenul, že Slovensko si chce v táboroch nechať rezervy pre prípad, že by sa zhoršila situácia na Ukrajine. 


Šéf parlamentu Peter Pellegrini pripomenul, že stále ostáva v platnosti uznesie Národnej rady SR, ktoré schválili poslanci naprieč celým politickým spektrom. V ňom poslanci odmietli povinné kvóty. Ak by však bolo treba, parlament je podľa neho pripravený na túto tému rokovať. 
 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies