Fico o bezpečnostnej situácii: Riziko teroristických útokov je mimoriadne vysoké

NETKY.SK • 29 Júl 2016, 15:33 • 2 min
Fico o bezpečnostnej situácii: Riziko teroristických útokov je mimoriadne vysoké

BRATISLAVA – Potenciál individuálnych teroristických útokov je podľa premiéra Roberta Fica mimoriadne vysoký.

slovakia

left justify in out

"Chcem na úvod vysloviť presvedčenie, že dnešný brífing nebude charakterizovaný ako strašenie. Ale ako snaha poskytnúť verejnosti relevantné informácie o aktuálnej bezpečnostnej situácii, ktorá nie je dobrá," povedal premiér na úvod brífingu a dodal: "Riziko individuálnych teroristických útokov, je naďalej mimoriadne vysoké."

 

Fico informoval, že sa dnes stretol s riaditeľom Slovenskej informačnej služby (SIS) Antonom Šafárikom a požiadal ho, aby služba využila všetky kapacity na plnenie si svojich povinností a v maximálnej miere spolupracovala so zahraničnými partnermi. “Je to oblasť spolupráce medzi službami, ktorá môže byť najefektívnejšia,“ uviedol s tým, že zriadenie národnej gardy, o čom uvažujú vo Francúzsku, nepomôže. „Dnes máme dočinenia s individuálnymi páchateľmi, ktorí využili migráciu na prechod do Európy a môžu byť viac úspešní ako organizované skupiny,“ vyhlásil predseda vlády.

 

"Medzinárodné bezpečnostné pripúšťajú, že v Európe je niekoľko sto potencionálnych individuálnych teroristov, ktorý môžu spáchať závažné trestné činy. Rovnako platí, že v Európe sa nám naďalej pohybuje okolo 300-tisíc migrantov, o ktorých nič nevieme. Až 200-tisíc z nich je na území Nemecka. Rovnako sa potvrdzuje, že existuje prepojenie medzi migráciou a terorizmom. Pravdepodobnosť, že môže dôjsť k ďalším teroristickým útokom je veľmi, veľmi vysoká," povedal premiér Fico. Bezpečnosť obyvateľov Slovenska je pre vládu podľa premiéra na prvom mieste záujmu. „Verím, že kroky, ktoré sme urobili aj v oblasti migrácie, znižujú u nás riziko útokov, aké vidíme v zahraničí,“ uviedol. Podľa neho na hraniciach Slovenska je pokoj. Len začínajú byť aktívnejší prevádzači, ale situácia je stabilizovaná.

 

Slovenské národné bezpečnostné analytické centrum analyzuje podľa Fica všetky informácie, ktoré získava vlastnými zdrojmi alebo spoluprácou s partnermi. Polícia posilnila prácu na prázdninových aktivitách. „Minulý rok sme precvičili 800 vojakov, ktorí sú pripravení byť súčasťou policajných hliadok,“ povedal predseda vlády. Bezpečnostné zložky preverujú podľa neho všetky individuálne podania, tak ako to bolo na jednom kúpalisku. Do Maďarska odchádza skupina 25 policajtov, ktorí budú pomáhať na žiadosť maďarskej vlády na maďarsko-srbskej hranici. Do Macedónska ide ďalších 30 policajtov.

 

Premiér zároveň informoval médiá, že SIS poskytla všetky informácie poľským kolegom, ktorí zadržali páchateľa s výbušninami. Šafárika tiež požiadal, aby SIS poskytla súčinnosť poľskej spravodajskej službe počas Svetových dní mládeže, ktoré sa konajú tento týždeň v Krakove.






twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona