Fico: Nikdy sa nepokúsime o posilňovanie právomocí prezidenta

NETKY.SK • 11 Január 2014, 11:12 • 2 min
Fico: Nikdy sa nepokúsime o posilňovanie právomocí prezidenta

BRATISLAVA - Strana Smer-SD sa nikdy nepokúsi o posilňovanie právomocí prezidenta. Na dnešnej tlačovej konferencii to deklaroval kandidát na hlavu štátu Robert Fico (Smer-SD).

slovakia

left justify in out

"Ústava SR obsahuje dostatočný okruh právomocí prezidenta. Niekedy mám pocit, že kandidáti si nepozreli, čo všetko môže prezident podľa ústavy - dojednáva a ratifikuje medzinárodné zmluvy, je vrchný veliteľ ozbrojených síl, menuje veľvyslancov, rektorov, profesorov, môže udeľovať amnestie, môže vrátiť zákony do NR SR," menoval Fico, ktorý definitívne vyhlásil, že strana Smer-SD nikdy nemala záujem ani úmysel zaoberať sa právomocami prezidenta a predkladať akékoľvek zmeny Ústavy SR. "Sme toho názoru, že kompetencie sú absolútne dostatočné," uistil.

Fico zdôraznil, že Slovensko nepotrebuje prezidenta so silnými právomocami, ale so silnou prirodzenou autoritou, schopnosťou zabezpečovať riadny chod ústavných orgánov, so skúsenosťami z politiky. "Potrebujeme politického lídra," vyhlásil.

On sám sa chce ako vrchný veliteľ vojsk viac venovať armáde, viac spolupracovať s vládou a parlamentom. "Moja predstava je, aby sa právomoci prezidenta využívali dynamicky. Chcem tiež intenzívnejšie pôsobiť aj v zahranično-politických otázkach," podotkol.

Voličov zároveň uistil, že o prezidentskú funkciu sa uchádza v najlepšej politickej kondícii. "Neutekám, ani nejdem završovať politickú kariéru," povedal s tým, že to nie je pozícia, kde sa čaká na dôchodok.

Fico označil za nepochopiteľné, že tzv. demokrati obviňujú Smer-SD, že chce obsadiť všetky pozície v štáte. "Je to povrchné. Smer-SD má pozíciu predsedu vlády a NR SR na základe výsledkov demokratických volieb z roku 2012. Ak niekto chce spochybniť tieto voľby, nech to povie. Máme sa ospravedlňovať za to, že máme premiéra a predsedu NR SR? Asi nie. Aj voľby prezidenta sú demokratický výber, nemôžeme diskriminovať kandidátov len preto, že je zo strany, ktorá bola úspešná v parlamentných voľbách," myslí si.

Šéf Smeru-SD zároveň uistil, že ak bude zvolený za prezidenta, bude sa správať štandardne európsky. "Ústava jasne hovorí, že prezident sa nemôže viazať na stranu. Ale áno, budem ľavicový prezident so silným sociálnym cítením," avizoval.

Víkendový termín tlačovej konferencie vysvetlil tým, že sa chcel vyhnúť špekuláciám, či si vykonáva mandát premiéra riadne. "Vykonávam ho na sto percent a budem až do okamihu rozhodnutia voličov," deklaroval. Počas kampane sa chce vyhnúť konfrontáciám. "Nenechám sa zatiahnuť do šarvátok a konfliktov," dodal.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies