Fico: Niektorým krajinám išlo viac o vlastné záležitosti ako o CETA

NETKY.SK • 30 Október 2016, 21:38 • 2 min
Fico: Niektorým krajinám išlo viac o vlastné záležitosti ako o CETA

BRATISLAVA - Od prvého decembra 2017 zliberalizuje Kanada vstup do svojej krajiny pre občanov Rumunska a Bulharska. Na tlačovom brífingu po podpísaní dohody o voľnom obchode medzi EÚ a Kanadou (CETA) to povedal predseda vlády SR Robert Fico.

slovakia

left justify in out

Upozornil tak na to, že niektoré krajiny sa počas siedmich rokov rokovaní o podpísaní tejto dohody snažili vydobyť si lepšie postavenie a riešili svoje vnútropolitické záležitosti. „Slovenské predsedníctvo vstúpilo do tohto procesu predovšetkým tým, že minister hospodárstva Peter Žiga zvolal mimoriadne zasadnutie jeho rady," vysvetlil Fico. Túto dohodu mohla podľa jeho slov schváliť ktorákoľvek rada v rámci EÚ, spolu s predstaviteľmi Nemeckej spolkovej republiky sa však zhodli na tom, že ide o tak závažnú dohodu, o ktorej by mali rokovať predovšetkým ministri hospodárstva členských krajín.

 

Zaujímavé je podľa neho to, že počas rokovaní nedošlo k žiadnej zmene textu tejto dohody. „Došlo iba k deklaráciám, ktoré skôr vysvetľujú niektoré pojmy z pohľadu jednotlivých štátov," vysvetlil Fico. "Je to zmluva, ktorá vytvára nové príležitosti nielen pre biznis, pre obchod, ale predovšetkým pre investície a pre vytváranie nových pracovných miest," povedal Fico s tým, že Kanada bola počas rokovaní veľmi dobrým pracovným partnerom.

 

Po siedmich rokoch rokovania dnes zmluvu o voľnom obchode slávnostne podpísali kanadský premiér Justin Trudeau, predseda Európskej rady Donald Tusk, slovenský premiér Robert Fico vo funkcii predsedu Rady EÚ a predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker. Významný krok k dohode priniesla ešte 18. októbra mimoriadna rada EÚ na úrovni ministrov obchodu. Väčšina členských štátov so zmluvou súhlasila, Európska komisia následne viedla rokovania už len s Belgickom, kde situáciu zdramatizoval nesúhlas valónskeho regionálneho parlamentu. Po podpise poputuje zmluva do Európskeho parlamentu, potom bude musieť prejsť procesom národných ratifikácií.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies