Fico: Niekomu asi veľmi vadí pokoj v slovensko-maďarských vzťahoch

NETKY.SK • 11 Marec 2013, 11:33 • 2 min
Fico: Niekomu asi veľmi vadí pokoj v slovensko-maďarských vzťahoch

BRATISLAVA - Súčasná vláda od svojho nástupu veľa investovala do zníženia napätia v slovensko-maďarských vzťahoch, vzájomná komunikácia je na vysokej úrovni a táto téma by nemala zaťažovať ani jednu stranu.

slovakia

left justify in out

"Až sa mi zdá, že niekomu veľmi vadí, že nastal takýto kľud v slovensko-maďarských vzťahoch a začína sa vŕtať do všetkého, čo sa niekde objaví alebo povie," vyhlásil v dnešnej diskusnej relácii Slovenskej televízie O 5 minút 12 premiér Robert Fico (Smer-SD).

Vyjadril sa takto v súvislosti s viacerými kritickými reakciami na jeho nedávny prejav na oslavách Matice Slovenskej. Predseda vlády si naďalej stojí za svojimi slovami, že rozhodujúci prvok pri vzniku Slovenskej republiky bol slovenský národ. "Určite to nebola maďarská ani iné menšiny, ktoré by mali rozhodujúcu štátotvornú úlohu pri vzniku SR. Za toto sa mám niekomu ospravedlňovať?" spýtal sa dnes Fico.

Rovnako trvá na tom, že by sa problematika ľudských práv nemala zužovať len na otázku národnostných menšín. Tie podľa premiéra na Slovensku požívajú vysoký medzinárodný štandard ochrany svojich práv a vláda toto status quo nechce meniť. "Chcem, aby Slovensko fungovalo ako občianska spoločnosť, kde sa všetci budú k sebe normálne správať. Moja vláda nerobí žiadne kroky, ktoré by zvyšovali napätie v tejto oblasti. Za slovami, ktoré som povedal, si stojím a mrzí ma, ak si niekto vysvetlil moje slová inak," dodal.

Predseda opozičného Mosta-Híd Béla Bugár však šéfa exekutívy upozornil, že jeho vyjadrenia sa dajú vnímať ako útok na národnostné menšiny. Nemal by sa preto vyhovárať, že jeho slová boli zle pochopené, ale skôr ich vysvetliť a ospravedlniť sa za ne.

"Musíte cítiť, že menšiny musia mať tie isté práva ako občania SR, obohacujú štát svojim jazykom, zvykmi, kultúrou a to niečo stojí. Ale ak hovoríte, že sa na úkor štátotvorného národa vysúvajú problémy menšín, to je útok. Nestanete sa väčším vlastencom, keď budete útočiť na menšiny," podčiarkol Bugár.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona