Fico nevylučuje rozšírenie zoznamu potravín s nižšou daňou

NETKY.SK • 7 Október 2015, 11:49 • 2 min
Fico nevylučuje rozšírenie zoznamu potravín s nižšou daňou

BRATISLAVA - Zoznam potravín so zníženou sadzbou dane z pridanej hodnoty by sa v budúcnosti mohol rozšíriť.

slovakia

left justify in out

Naznačuje to premiér Robert Fico, podľa ktorého je to však podmienené reakciou trhu na aktuálne rozhodnutie znížiť sadzbu dane z pridanej hodnoty z 20 % na 10 % na základné potraviny. Vláda chce podľa neho vidieť najmä reálny pokles cien týchto potravín v obchodoch a taktiež podporu domácej potravinárskej produkcie.

 

"Pozrieme sa na dopady. Preto nevylučujem, že ak sa ukáže toto rozhodnutie ako správne, reálne sa ceny znížia a že to pomôže domácemu podnikateľskému prostrediu, čo prinesie ďalšie príjmy do štátneho rozpočtu, že si opäť sadneme v krátkom časovom úseku a budeme diskutovať, čo ešte vieme urobiť pre ľudí, pokiaľ ide o dane,“ vyhlásil Fico na stredajšej tlačovej konferencii.

 

Konkrétne sa podľa parlamentom schváleného návrhu znižuje od začiatku budúceho roka sadzba dane na čerstvé a chladené hovädzie mäso, čerstvé a chladené bravčové mäso, čerstvé a chladené mäso z oviec a kôz, hydinové mäso čerstvé alebo chladené a taktiež čerstvé alebo chladené králičie mäso. Súčasťou zoznamu sú aj živé ryby a čerstvé a chladené sladkovodné ryby. Z rybaciny Smer-SD presadil nižšiu daň aj na rybie filé a ostatné rybie mäso zo sladkovodných rýb. Z mliečnych výrobkov sa do zoznamu vybraných potravín so zníženou sadzbou dostali iba samotné mlieko a maslo. Zoznam dopĺňa obyčajný chlieb. Opozícia pri diskusii k návrhu kritizovala najmä zloženie vládneho zoznamu, v ktorom im chýba najmä ovocie a zelenina či ďalšie zdravé potraviny. Niektorí navrhovali dokonca znížiť sadzbu dane z pridanej hodnoty na všetky potraviny.

 

Rozpočtový dopad zníženia sadzby dane z pridanej hodnoty na vybrané potraviny sa bude v nasledujúcich rokoch pohybovať pri úrovni 80 mil. eur ročne. V samotnom roku 2016 by sa mali vplyvom tohto opatrenia znížiť daňové príjmy o 76,9 mil. eur. V roku 2017 by sa mal dopad zníženia sadzby dane na vybrané potraviny zvýšiť na 80,6 mil. eur a v roku 2018 na 84,6 mil. eur.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies